Entreguen els primers guardons Carles Rahola de periodisme local

El col·laborador d'AraGirona, Carles Pujol, guardonat amb el premi de Nova Comunicació Local On Line pel seu projecte de Tramuntana.tv

  • Tots els guardonats pels premis Carles Rahola © Marc Estarriola
    Tots els guardonats pels premis Carles Rahola © Marc Estarriola
  • El col·laborador d'AraGirona, Carles Pujol, un dels premiats © Marc Estarriola
    El col·laborador d'AraGirona, Carles Pujol, un dels premiats © Marc Estarriola
Els guardons, impulsats per la Diputació de Girona i el Col·legi de Periodistes, es van entregar ahir al vespre a l'Auditori de Girona. Entre les seves sis categories, s'han repartit fins a 7.000 euros en premis, 1.000 euros per a cada categoria, excepte el premi al millor projecte sobre Comunicació Periodística que ha estat dotat amb 2.000 euros.

Ara fa un any que la Diputació de Girona, en el marc del tradicional sopar de periodistes, va anunciar la creació d'aquests premis amb la voluntat de reconèixer els treballs relacionats amb el periodisme local i, concretament, amb temàtiques de la demarcació de Girona. I el balanç de la primera edició que n'ha fet és molt positiu ja que s'hi ha presentat fins a 45 periodistes amb un total de 82 treballs. Finalment, ha estat el jurat encapçalat per la periodista Montserrat Minobis qui ha triat les obres guanyadores.

El jurat dels guardons l'han format el president del Col·legi de Periodistes a Girona, Narcís Genís, el cap de Comunicació de la Diputació, Jaume Parés, la subdirectora de l'Agència Catalana de Notícies, Anna Nogué, l'activista cultural i amo de la llibreria 22, Guillem Terribas, el fotògraf de 'El País' Paco Elvira, el periodista de TVE Francesc Cruanyes i també, com a secretària, la periodista Rosa Gil.

Per part del jurat, han volgut remarcar la dificultat a l'hora de valorar els treballs presentats perquè provenen de mitjans amb uns recursos molt diferents. Per això, també han volgut premiar els mitjans més petits que 'han de fer servir la imaginació' per suplir la manca de recursos. Per la seva banda, el president de la Diputació, Enric Vilert, va afirmar que aquests guardons han nascut per 'agrair la tasca dels periodistes gironins'. 'Jo sóc dels que penso que la informació local és molt important', ha defensat Vilert.

El guanyador en Comunicació Periodística

El premi amb major dotació econòmica, 2.000 euros, és en la categoria de millor projecte sobre Comunicació Periodística que ha guanyat el colaborador d'AraGirona.cat, Carles Pujol per treball 'Nova comunicació local on line'. Segons va explicar el mateix Pujol, el treball defensa la tesi que qualsevol ajuntament, per petit que sigui, pot tenir la seva pròpia televisió on line. Segons Pujol, les eines de distribució que ofereix la xarxa són 'infinites i gratuïtes' i, per tant, dotant de contingut el producte, qualsevol ajuntament pot tenir el seu canal.

Pujol està al capdavant de Tramuntana Televisió des de fa tres anys, un projecte de televisió per Internet que, segons va reconeixer amb humor Pujol, 'tothom el veia com una mica marcià quan el vam engegar'. Pel periodista empordanès, el futur de la professió passa per una figura 'multifuncional i audivisual', és a dir, periodistes que sàpiguen gravar, redactar i muntar les seves pròpies notícies.

Premi en ràdio


En la categoria de ràdio, en el premi 'Miquel Diumé' al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio o ràdio on line, només s'ha presentat un projecte, el del programa l'Hora L de Ràdio Girona. Per això, el seu conductor, Màxim Castillo, ha explicat que recull el premi amb un 'sentiment agredolç'. 'Per una banda se'ns reconeix la feina feta però que només s'hagi presentat un treball és el reflex de la situació actual de la ràdio local a les comarques gironines', ha afirmat Castillo que ha lamentat que les emissores generalistes no apostin per la programació de proximitat.

L'Hora L és un programa que s'emet cada dia de dilluns a divendres (12.20-13-30) a Ràdio Girona i que tracta temes d'actualitat de les comarques gironines des dels gèneres de les entrevistes o el reportatges fins a la informació d'última hora de la mà de l'equip de redactors de tota l'emissora que també tenen un paper actiu en el programa.

Premi en fotoperiodisme


En la categoria de fotoperiodisme, unes fotografies de Jordi Ribot, de l'empresa Click Art Foto, han estat les seleccionades. Es tracta de tres instantànies titulades 'Accident a l'AP-7' que mostren el treball dels Bombers de la Generalitat enmig d'un incendi provocat per un accident. El jurat ha valorat 'l'acurada captació d'un moment decisiu i simbòlic que posa de manifest la professionalitat del cos de bombers en la seva lluita contra el foc'.

Al recollir el premi, Ribot ha agraït el premi 'per ser el primer que rebo' i ha reconegut 'l'empenta' que aquests premis poden suposar pels periodistes gironins. 'Aquests premis ens vénen a reconèixer com d'important és la nostra feina', ha reafirmat el fotoperiodista que ha dit que 'és difícil mantenir la il·lusió per aquesta feina dia a dia' però que premis com aquest motiven'.

Categoria televisió

En la categoria de millor treball informatiu o divulgatiu en TV o on line, el guanyador ha estat el reportatge 'L'eix de les oportunitats', d'Albert Brosa, produït per Olot Televisió. El jurat ha tingut en compte 'l'esforç en documentació i producció portat a terme amb els recursos propis i limitats d'una televisió local'. Destaca també 'la cura' amb les imatges que han estat enregistrades tant des de l'aire com des de peu de terra. El treball analitza, de la mà de diverses veus de polítics i empresaris de la zona d'Olot i Vic, les oportunitats que genera la nova infraestructura del túnel de Bracons.

Brosa ha trencat una llança a favor de les televisions locals i de la qualitat del producte que elaboren. 'El premi és per totes les televisions locals que fem un producte molt digne i que sovint no es reconeix', ha declarat el periodista que ha afirmat que les televisions locals fan 'igual de bé la feina que les televisions generalistes'.

La millor iniciativa de Comunicació Institucional

El premi per a la millor iniciativa de Comunicació Institucional s'ha atorgat ex aquo entre les publicacions 'Es Pedrís Llarg', una revista d'informació municipal de Begur-Esclanyà i la revista 'El Pla de l'Estany'. Anna Castelló, responsable de la publicació de Begur, ha agraït el reconeixement ja que només fa un any que van apostar per 'modernitzar' el disseny i els continguts del butlletí i ha reconegut que fer informació local requereix de molts col·laboradors que 'ajuden de manera altruista'.

Premi per premsa escrita


Finalment, en la categoria de millor treball informatiu o divulgatiu en premsa escrita o on line la vencedora ha estat la periodista Roser Reyner per una sèrie d'articles publicats a 'Diari de Girona' sota el títol 'Bombardejos a les comarques gironines'. El projecte parteix d'unes instantànies fetes per un fotògraf del grup editorial de Diari de Girona. El fotògraf va anar a un arxiu militar de Roma i va fer fotos de les fotos que estaven guardades en capses captades per l'aviació italiana de Mussolini, aliada llavors de Franco, mentre bombardejaven la Costa Brava.

En base a aquestes fotos, els articles reconstrueixen la història municipi per municipi i en un seguit de 13 entregues amb la voluntat de relatar aquests bombardejos, buscant testimonis perquè expliquessin com havien viscut aquesta experiència.
  • El periodista i col·laborador d'AraGirona.cat, Carles Pujol diu quin és el futur, al seu entendre, del periodisme