Platja d'Aro s'omple de disfresses i confeti en la primera rua de Carnaval sense alcohol

Algunes colles han criticat la mesura

  • Una comparsa d'escocesos baixant pel carrer en la rua de Carnaval de Platja d'Aro. ACN
    Una comparsa d'escocesos baixant pel carrer en la rua de Carnaval de Platja d'Aro
    Fotos: ACN
  • ACN
    Fotos: ACN
  • ACN
    Fotos: ACN
  • ACN
    Fotos: ACN
  • ACN
    Fotos: ACN
  • ACN
    Fotos: ACN

Com cada any l'Avinguda Cavall Bernat de Platja d'Aro (Baix Empordà) ha convocat milers de persones que no s'han volgut perdre una de les rues de Carnaval més emblemàtiques de les comarques de Girona. A les quatre de la tarda ha sortit la primera de les 66 carrosses que han vestit de festa la localitat. Al darrere han anat desfilant les diferents colles que han tingut la sort de poder participar en aquesta rua, una de les més sol·licitades, i en la que cada any desenes de comparses es queden fora malgrat la seva voluntat de ser-hi

Però aquest 2020, a banda de la festa la de Platja d'Aro ha estat notícia per una altra novetat, la prohibició de beure alcohol durant el recorregut que fan les colles. Una decisió que també s'ha pres en altres localitats com Palafrugell o Sant Feliu de Guíxols i que segons l'ajuntament busca una "millor imatge" i fer "més segur" aquest esdeveniment "tan important per la localitat".

En canvi, alguns dels participants no ho acaben de veure igual de bé, ja que consideren que no hi ha cap perill "si es fa amb una certa moderació". En Joan Fernández és un dels integrants de la Ruta Colla 66 de Sant Climent de Peralta, una de les que més anys fa que desfilen a Platja d'Aro. Aquest és el 20è aniversari de la colla i van disfressats d'ampolles de cava.

En Joan considera que la mesura era "necessària" per als conductors ja que s'acumula molta gent als costats, però veu "excessiu" estendre-ho a la resta de la colla. "Nosaltres ens dediquem a fer festa i mai hem tingut cap problema amb la beguda. Caldria fer coreografies obligatòries per evitar la imatge lamentable de participants amb el got a la mà. Nosaltres bevem lo just per perdre la vergonya", assenyala.

Des de l'Ajuntament, però, defensen la mesura. La regidora de Turisme, Jenny Xufré, explica que ja fa anys que a les bases es deixa clar que no es pot beure alcohol a la desfilada, però reconeix que aquest 2020 hi ha posat més la banya en aquest sentit. "El més important del Carnaval són les disfresses, les carrosses i la gent. Va molt més enllà de desfilar o no amb alcohol", explica Xufré.

Abans i després

Si el que es pretenia era que les carrosses no portessin alcohol no s'ha aconseguit. I és que la majoria de les comparses portaven cerveses i licors, si bé és cert que han evitat beure durant l'estona que estaven desfilant. "Suposo que els que li importa realment a l'ajuntament és que no es vegi la imatge de gent beguda desfilant, i en aquest sentit hi estem a favor", explica en Joan Hernández.

Una opinió que comparteix el cap de la colla de Corçà (Baix Empordà) Sense Vàlvules, Jordi Bofill, que considera que la mesura és "excessiva". "Entenem que no és bo que gent que no sap beure faci un espectacle lamentable. Això no és bo per a ningú", assegura. Amb tot, Bofill dona per fet que "és molt difícil de controlar i que qui vulgui continuar bevent ho seguirà fent".

La "meca" dels carnavals gironins

Tant en Jordi com en Joan han coincidit en què el de Platja d'Aro és "la millor rua" de les comarques gironines per la quantitat de gent que s'hi aplega com per l'ambient que s'hi respira. "És la meca dels carnavals a Girona", assenyala en Joan.

En aquest sentit, l'any passat es van aplegar 100.000 persones durant la rua, una xifra que aproximadament es manté estable en els darrers anys. Xufré destaca "l'impacte tan important" que té per al municipi aquesta festa. "És el dia que tots els veïns de Platja d'Aro esperem durant tot l'any", concreta