Unió de Pagesos protesta repartint productes agraris catalans per exigir preus justos a la gran distribució

A Girona un membre de l'entitat va demostrar que els grans distribuïdors etiqueten malament els productes

Com porta fent des de fa temps, l'organització agrària ha denunciat que la gran distribució 'abusa' d'una posició de 'domini' al mercat de la distribució alimentària 'imposant preus ruïnosos als productors agraris i marges comercials abusius als consumidors' i d''aprofitanr-se de la concentració de la distribució'. I és que segons dades del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa, les tres grans cadenes de supermercats Carrefour, Eroski i Mercadona controlen conjuntament més del 50% de la distribució minorista a Catalunya.

Pel sindicat, la gran distribució exerceix una posició d''oligopoli', actuant amb un comportament denominat de 'col·lusió tàcita, contrari al lliure mercat i a la competència'. A la pràctica, el sindicat assegura que la conducta dels grans distribuïdors 'imposa preus baixos al productor aprofitant-se del control i la concentració de la distribució i el poder de compra'.

El responsable del sindicat a Lleida, Josep Cabré, va explicar que l'acció d'ahir, que es va portar a terme davant els establiments Carrefour de Lleida i Santa Susanna, a Eroski de Tarragona i a Mercadona de Girona, vol servir per exigir a aquests grans cadenes de distribució que apostin pels 'productes de qualitat i del territori' en els lineals de compra de Catalunya. A més de denunciar l'existència de fruita de 'baixa qualitat' en els lineals d'alguns centres comercials d'aquestes cadenes, Unió de Pagesos lamenta que la majoria de productes agroalimentaris que venen Eroski, Mercadona o Carrefour procedeixin de França o Itàlia.

L'organització agrària ha trobat en els lineals d'aquestes cadenes fruita que el pagès només pot destinar a sucs per la seva mida o per la seva baixa qualitat. També denuncia que algunes marques blanques 'enganyen al consumidor' venent un producte com ara l'oli d'oliva verge extra quan realment el producte que conté l'envàs no s'adequa al que diu l'etiqueta, segons ha constatat Unió de Pagesos. Per això, el sindicat reclama a l'Agencia Catalana del Consum 'que vetlli per la qualitat dels productes' agroalimentaris que es venen a Catalunya.

Segons Unió de Pagesos, ahir divendres el lineal de Carrefour Lleida estava 'correcte' després de les denúncies fetes en les darreres setmanes pel sindicat i per l'organització de productors Catalonia Qualitat contra l'hipermercat de la ciutat de la terra ferma. La cadena comercial es va comprometre a treballar conjuntament amb Catalonia Qualitat per millorar la qualitat del seu lineal de compra. Tot i això, Cabré ha alertat que en altres ocasions, després d'alguna denúncia, Carrefour 'els dies següents tenia perfecte el lineal mentre al cap d'un mes tornava a ser dolent'.

A Girona, Unió de Pagesos es va concentrar davant un supermercat de la cadena Mercadona. El coordinador nacional del sindicat, Joan Caball, va exigir al Govern que 'tingui en compte el sector agrari' i que per això és 'necessari que s'estableixin unes normes estructurals'. D'altra banda, també va criticar que les tres grans distribuïdores de productes agroalimentaris (Carrefour, Mercadona i Eroski) 'incompleixen les normatives d'etiquetatge'.

A Lleida, el sindicat a repartit fruita i mel entre els nombrosos eïns que s'han interessat per la protesta. Com en la resta de territoris, el sindicat també ha repartit papers explicant als consumidors quines són les normatives de qualitat, origen i etiquetatge que estableix la legislació vigent i que han de reclamar als supermercats.

Josep Cabré va assegurar que des d'Unió de Pagesos faran controls de qualitat dels productes per veure si compleixen totes les normatives i per veure si procedeixen o no del territori. I, en funció dels resultats de les anàlisis, UP 'actuarà en conseqüència', és a dir que felicitarà les cadenes que compleixin amb la normativa vigent i que apostin pels productes catalans o, per contra, denunciarà les pràctiques que no apostin pels productes de qualitat i del territori. L'organització agrària amenaça amb noves accions de protesta com ara bloquejar l'entrada de productes als centres comercials si aquests no escolten les reivindicacions dels pagesos catalans.

Fa unes setmanes Unió de Pagesos va posar a disposició una adreça de correu electrònic (consum@uniopagesos.org) perquè productors i consumidors puguin denunciar públicament els incompliments que detectin en relació a la legislació referent a la comercialització de productes agraris. El sindicat recorda que la legislació vigent 'és molt clara' amb les informacions que han d'acompanyar productes com ara la fruita, hortalisses, oli d'oliva, fruita seca o la vedella al punt de venda, però malgrat això, des d'UP asseguren que 'són moltes les grans superfícies de distribució que l'incompleixen, ja sigui per omissió o tergiversant-ne el contingut i/o procedència'.
  • El coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, explica que les tres grans distribuïdores fan política de les seves marques blanques sense un etiquetatge adequat (ACN)