La planta de biomassa de Corçà reduirà fins al 70% el risc d'incendi de l'àrea de bosc gestionada

El centre donarà feina a 28 persones i suposarà una alternativa als propietaris forestals que no saben què fer amb la fusta restant

Aquestes declaracions s'han fet públiques durant la 'Jornades sobre la Biomassa' que s'han portat a terme aquest dissabte a Corçà (Baix Empordà). En l'acte s'han agrupat una setantena de propietaris forestals, experts en el sector i membres de l'empresa impulsora de la nova planta de biomassa de la població 'Sudsues'.

Tots ells han destacat que la biomassa és "l'única sortida per mantenir nets els boscos catalans" i d'aquesta manera reduir el nombre d'incendis del territori que ja han cremat més de 146 hectàrees. Jaume Sués, director general de l'empresa 'Sudsues' ha destacat que des de fa 25 anys els boscos catalans estan "mal gestionats en àmbit forestal" i pateixen una mala "ordenació de la fauna i flora". Per això, segons Sués, cal una "valorització de la biomassa com una gran font energètica renovable".

L'energia solar i eòlica, dins el sector "financer"

Segons el director de l'empresa impulsora, l'energia solar i eòlica han "fet mal" al sector de la biomassa perquè, des d'un inici, s'han projectat com empreses dins l'àmbit del sector "financer" basades només en "obtenir resultats econòmics de forma ràpida". Segons Sués, la biomassa, és una "activitat totalment diferent" que pertany a l'àmbit de la "indústria" i que permet potenciar el teixit industrial i empresarial i consolidant-se com un "motor econòmic" del territori.

Sues ha destacat que els comarques gironines són "deficitàries en àmbit elèctric" ja que només generen un 15% de tota l'electricitat que utilitzen. La nova planta de Corçà té un cost de 6,5 milions d'euros però permetrà estalviar 60.000 euros anuals si un dels ajuntaments amb el quals treballen cedeixen la gestió dels boscos a l'empresa. A més, l'empresa pagarà 40.000 euros de lloguer de la parcel·la a l'Ajuntament de Corçà, generarà 28 llocs de treball i energia suficient per a 3.700 llars. A més, la crema de la fusta també s'aprofitarà per a l'empresa 'Bugaderia de l'Empordà' que aprofitarà el vapor i l'aigua calenta per rentar la roba d'hotels i restaurants de la Costa Brava.

Les jornades han servit per parlar sobre les formes com adquirir la fusta que permetrà generar energia a la planta. Sués ha detallat que s'utilitzaran dos tipus de sistemes segon com ho prefereixi els diversos propietaris forestals de la zona. La primera d'elles, es basa en una quota - anomenada "modalitat de la tranquil·litat" per Sués- que es pagarà als propietaris com si es tractés d'un lloguer. La segona és la venda a tones de la fusta perquè els propietaris puguin gestionar millor les seves finques.

Sués ha explicat que si la planta de Corçà "funciona i és rendible" l'entitat es plantejarà al cap "d'un o dos anys" posaran en marxa tres noves plantes a municipis del Baix Empordà prop de les Gavarres que suposarien "quadruplicar les inversions".

Durant la jornada també s'ha tractat la moratòria del PP sobre les energies renovables. Els assistents han mostrat la seva "preocupació" per aquesta problemàtica però esperen que sigui una "moratòria temporal" i que no afecti "negativament i perjudicant fins a la desaparició" les diverses empreses petites i mitjanes que es dediquen a aquest sector.