Càritas de Girona vol que el menjar que sobra als supermercats vagi als economats

L'entitat aplaudeix que l'Ajuntament de Girona vulgui evitar que la gent busqui menjar als contenidors però li demana que "no inventi res"

El director de l'entitata, Ramon Barnera, s'ha mostrar favorable a buscar una sortida per evitar que la gent remeni dins els contenidors a tocar dels supermercats per buscar el menjar que aquestes llencen. Ara bé, no ha vist amb bons ulls una de les propostes que estan sobre la taula sobre com posar-hi remei. Aquesta proposta apuntava a la possibilitat d'habilitar espais annexos als supermercats on deixar-hi el menjar que està en bon estat. "Ho veig molt denigrant això de deixar el menjar allà al costat perquè la gent ho reculli, penso que si està en bon estat es pot portar al Banc dels Aliments", ha manifestat. 

Barnera ha dit que aquesta possible sortida pot generar "picaresques" i que, a més, les persones que en facin ús també poden després beneficiar-se d'altres canals d'ajuda. "Com sabem si aquella persona que ve a l'economat derivada de Serveis Socials ja té altre menjar i deixem d'atendre gent que no en té", s'ha preguntat.

Barnera ha defensat que el Banc dels Aliments és un "canal que funciona bé" i que permet tenir un control sobre les persones a qui distribueixen el menjar. Per això, ha demanat a l'ajuntament que es proposi acordar amb els supermercats que tot el menjar que està en bon estat vagi al Banc dels Aliments i que, des d'allà, es distribueixi als diferents economats com el de Girona, situat al barri de Pedret i que obre diàriament per tal que les persones que venen derivades dels Serveis Social hi puguin anar a buscar menjar. Barnera ha dit que també poden ser els mateixos voluntaris del Banc dels Aliments qui vagin supermercat a supermercat a buscar el menjar que sobra.

L'Ajuntament de Girona ha de mantenir durant les pròximes setmanes reunions amb els responsables dels principals supermercats amb presència a la ciutat. Per això, Càritas ha aprofitat per fer-los aquest prec. A més, segons ha dit Barnera, si s'aconsegueix acordar aquesta sortida a Girona també es pot fer extensible a tots aquells municipis on hi hagi centres de distribució d'aliments. Concretament, a banda de Girona ciutat, ja disposen d'aquests centres Palamós, Salt, Figueres, Olot i Lloret de Mar.