L'Alt Empordà formarà joves d'entre 16 i 18 anys com a aprenents d'un ofici i així trobar feina

És un programa pioner per combatre l'atur juvenil i donar sortida a aquells que no volen continuar estudiant i no troben feina

Una setmana i mitja és el que han necessitat els organitzadors del programa per trobar els candidats. En total seran 42 els joves procedents de 16 municipis diferents, els que estudiaran durant el matí -de 9 a 2- i durant un període de tres mesos els coneixements de tres oficis: jardineria i agricultura (olivera i vinya, a la Jonquera i Vilafant); manteniment industrial, fusteria i maquetació (al Castell de Sant Ferran de Figueres), i gestió administrativa i comercial (a les oficines de la Fundació per a la promoció dels Oficis).

La formació escollida es basa en la bona experiència que van tenir en la prova pilot feta el mes de juliol passat, i on la jardineria va tenir una molt bona acollida. Així mateix, també s'ha tingut en compte que són feines que no tenen una formació específica a la comarca actualment i posen l'exemple de la poda. "No hi ha persones formades que sàpiguen com podar els arbres", explica Rafael Aguilera, que és gerent de la Fundació per a la Promoció dels Oficis de Figueres i una de les impulsores de la iniciativa.

Una "cantera" de professionals

L'objectiu que es persegueix, segons el gerent d'aquesta fundació, és "posar en valor els oficis" i al mateix temps donar una sortida a aquells joves que no troben feina i que no volen continuar estudiant. El que fa el programa és recuperar una figura que ha desaparegut, la de l'aprenent d'un ofici, i que ha estat molt reclamada pel món empresarial. És per això, que ara que comença a recuperar-se, esperen que els empresaris responguin a aquesta oferta laboral, ja que, segons Aguilera, "no poden deixar perdre aquesta oportunitat". Ara bé, també són conscients que el context actual de crisi és una dificultat però confien que la resposta empresarial sigui bona. De moment, ja compten amb la col·laboració de cinc empreses i esperen poder incrementar la xifra. Segons explica el gerent, no es tracta de donar suport econòmic sinó d'"implicar-se" en el projecte com ara agafant estudiants en pràctiques, oferint maquinària per reparar o la seva experiència.

Per la seva banda, el conseller de Joventut de l'Alt Empordà, Pere Giró, explica que la crisi ha afectat "de ple" l''economia interna de la comarca amb sectors clau com són la construcció i els serveis, amb la conseqüent destrucció de llocs de treball. Una situació que limita encara més la sortida del col·lectiu de joves que no tenen estudis ni formació.

Una motivació per continuar estudiant

Amb la prova pilot ha quedat demostrat que alguns dels joves decideixen continuar estudiant perquè veuen que l'ofici els interessa. Concretament, dels quinze que no tenien intenció de continuar estudiant, un total de dotze van decidir continuar formant-se.

D'altres en canvi, volen posar-se a treballar perquè veuen que no poden seguir els estudis. És el cas d'en Clement Hope, un noi de Figueres que estudia 4t d'ESO. Explica que aquest programa és una "oportunitat" que s'ha d'aprofitar el màxim, perquè ja ha vist que els estudis no són lo seu i el que vol és poder-se fer un lloc en el món laboral.

La tasca de "vendre" la resta de companys com a pràctica

Un dels aspectes innovadors que s'ha destacat durant la presentació és que els joves dels estudis de comercial hauran de fer un treball pràctic que consistirà en vendre els productes que facin els companys–com ara les maquetes que ja tenen encarregades del Castell de Sant Ferran- però també intentar trobar-los una feina i buscar empreses interessades en el seu currículum. Aquesta és una tasca que permetrà a l'estudiant aprendre aspectes com ara fer una entrevista de feina o treballar amb les xarxes socials i l'elaboració de pàgines web.

El programa compta amb la col·laboració de varis ajuntaments, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i el Consorci del Castell de Sant Ferran. Els cursos es faran des del 13 de febrer fins al 27 d'abril.