L'enoturisme, l'assignatura pendent a l'Empordà

El Patronat de Turisme treballa en un projecte per potenciar una oferta específica que lligui vi, gastronomia, història i patrimoni natural

La DO Empordà compta amb més de 50 cellers associats, especialment de l'Alt Empordà, però els vins que produeixen costa donar-los a conèixer. Aquesta és una lectura que la pròpia DO fa des de fa temps. El president del consell regulador, Josep Blanch, ha explicat que a Barcelona ciutat la meitat del vi que es consumeix és de fora de Catalunya i que fins fa pocs temps els vins de l'Empordà no eren presents ni a la majoria de restaurants de la demarcació.

Des del consell regulador estan elaborant un pla estratègic que té com a un dels punts principals la potenciació de l'enoturisme. Ara, però, els productors de vins de l'Empordà tenen una nova eina de promoció dels seus productes. Es tracta de la 'Guia d'Enoturisme de l'Empordà', una obra del sociòleg Lluís Tolosa, que repassa 136 llocs per "gaudir del turisme del vi" i recomana més de 200 vins. Tolosa ha fet una reflexió entorn la posició dels vins de l'Empordà respecte d'altres denominacions d'origen competidores i ha assegurat que l'Empordà "ho té tot".

L'autor de la guia -de la qual se n'ha editat 4.000 exemplars- ha destacat com a valors el paisatge del vi que té l'Empordà, les varietats autòctones com la carinyena o la garnatxa, la personalitat geoclimàtica de la zona -ha destacat, per exemple, els efectes de la tramuntana sobre les vinyes-, i el fet de tenir vins "amb personalitat". A més, Tolosa ha destacat que Girona compta amb l'avantatge diferencial de ser ja una zona turística i que no haver de fer accions específiques per atraure visitants. Per això, Tolosa entén que el turisme és l'element diferencial que pot situar l'Empordà en bona situació pel que fa a l'enoturisme. Tolosa considera que l'única cosa que manca és, per tant,  "millorar la comunicació" ja que la DO "està fent bé les coses i els vins de l'Empordà s'estan posant de moda". No obstant això, ha reconegut que hi ha molt camí a recórrer. "Molts dels meus amics de Barcelona aficionats al vi no em poden dir ni un nom d'un vi de l'Empordà", ha assegurat.

Per això, Tolosa entén que la guia pot contribuir a donar a conèixer més aquests vins que, segons assegura, són "un tresor" i poden ajudar a contribuir a "desestacionalitzar" la temporada turística. Aquesta guia ha estat reconeguda com la 'Millor guia d'Enoturisme d'Espanya' pels prestigiosos Premis Gourmand de França, que són els premis més destacats en el món del vi i la gastronomia.

Un nou impuls per a l'enoturisme

El Patronat de Turisme també ha posat fil a l'agulla per millorar el turisme del vi a la destinació. Des de principis d'any, han començat a treballar en el projecte 'Rutas del Vino' d'ACEVIN que permet aconseguir una certificació que es tradueix en més promoció, comercialització i projecció internacional per als vins que estan dins la ruta.

Ara la destinació haurà de ser auditada per saber si compleix els requisits per aconseguir la certificació 'ruta del vi'. Alguns dels requisits que es demanen són sostenibilitat en l'activitat, comptar amb sistemes de control de qualitat, infraestructures i oferta específica dedicada al món del vi, entre d'altres.

Un cop s'aconsegueixi aquesta distinció, el Patronat de Turisme vol impulsar un club específic que aglutini accions i una oferta turística concreta per al món del vi.