L'Ajuntament de l'Escala bonificarà un 4,5% de l'IBI a qui pagui per avançat

L'avançament del cobrament de l'impost servirà per millorar les finances municipals mentre no arriben els diners que els deuen altres administracions

L'Ajuntament de l'Escala no ha vist amb bons ulls el que consideren una "intervenció" per part de l'Estat d'una competència que és municipal, en relació al fet que el Ministeri d'Economia anunciés un augment de l'IBI entre les mesures per superar la crisi. Amb tot, el municipi és conscient que el decret estatal és d'aplicació forçosa amb els increments ja marcats però han optat per una via que contempla el decret com és establir una bonificació limitada en casos molt concrets, entre ells l'avançament del pagament.

El seu alcalde, Estanislau Puig (PSC), ha explicat que s'ha optat per un 4,5% perquè és l'augment que ja s'havia acordat en ple municipal després que en els dos últims anys estigués congelat. Del que es tracta és de "descongestionar" una mica la pressió fiscal afegida que suposa el decret.

Una mesura amb varis objectius

Amb aquesta mesura, el consistori vol minimitzar l'impacte de l'augment de l'impost a nivell estatal, que a l'Escala passa a ser un 10% més cara aquest any, un percentatge que se li hauria de sumar el 4,5% aprovat per ple i que ara es vol bonificar. Per altra banda, l'avançament en el cobrament de l'impost -suposa uns ingressos anuals de 6,25 MEUR- permetrà guanyar liquiditat i alleugerir així la tresoreria municipal en un moment en què s'està a l'espera de cobrar els diners pendents d'altres administracions. En el cas de la Generalitat, els deuen més d'un milió d'euros assignats.

L'IBI es cobra habitualment entre el 15 de juny i el 15 de setembre i una part important dels rebuts domiciliats no es cobra fins al mes d'agost. Aquells que vulguin acollir-se a la bonificació, hauran de dirigir-se a l'àrea de recaptació de l'ajuntament a partir del 15 de març per fer la sol·licitud. Un dels condicionants és no tenir deutes anteriors amb l'administració.