CiU diu que el tripartit ha deixat a Girona 1.250 MEUR de deute en equipaments ja construïts

El partit critica que durant anys s'ha "abusat" dels mètodes diferits de pagament que han fet multiplicar per quatre el preu inicial de les obres

CiU ha posat xifra al deute que assegura que ha de fer front el Govern en matèria de pagaments per equipaments ja construïts. Segons ha manifestat el portaveu del grup parlamentari, Jordi Turull, queden pendents de pagament 1.250 MEUR per escoles, instituts o centres d'atenció primària construïts durant l'època del tripartit.

Turull ha estat molt crític amb la gestió que va fer el govern tripartit i ha assegurat que han deixat la finances en una situació "catastròfica". En concret, pel què fa als equipaments, el portaveu ha assegurat que es van dedicar a "posar el ciment pensat que altres ja ho pagarien". CiU considera que s'ha fet un "abús" de la fórmula de pagament diferit que ha permès construir molts equipaments però allargar-ne el pagament, en alguns casos, fins als 20 anys.

Segons CiU, aquesta "càrrega financera" ha "hipotecat" les finances del país. "Ara ens hem de dedicar a pagar els deutes quan els diners fan falta per a moltes altres coses", ha lamentat Turull. A més, el portaveu ha assenyalat que la fórmula de pagament usada pel tripartit fa que algunes obres multipliquin per quatre el preu inicialment pressupostat. CiU n'ha donat exemples. Segons han explicat, CiU ha adjudicat recentment les obres de l'escola Pericot de Girona per 3,7 MEUR quan, per exemple, l'escola Pi Verd de Palafrugell -aixecada en època del tripartit- ha acabat costant 20,8 MEUR o l'institut Carles Rahola -en funcionament des de fa anys- encara té més d'18 MEUR pendents de pagar.

Turull ha criticat el PSC pel "nivell d'exigència en inversions" que ha fet en relació als pressupostos del 2012 i ha dit que" com a autèntics causants de la situació el primer que haurien de fer és demanar perdó al poble". "Assumim que els pressupostos són difícils però no els que toquen per no hipotecar el futur de Catalunya encara més", ha justificat el portaveu del grup.

Puja un 34% la inversió a Girona

El diputat gironí Santi Vila ha valorat les xifres del pressupost del 2012 per a les comarques gironines. Vila ha destacat que durant la campanya van fixar-se com a objectiu "incidir" en els pressupostos i ha dit que aquest any ho han aconseguit perquè ha crescut un 34% la inversió a la demarcació respecte l'any anterior. "Després d'uns pressupostos molt difícils com van ser els del 2011 creiem que ara podem dir que hem aconseguit el nostre objectiu", ha manifestat Vila, que ha contraposat la situació de Girona amb, per exemple, l'àrea metropolitana on la inversió aquest any cau un 12%. En relació al total del pressupost de la Generalitat a Catalunya, Girona concentra el 10,9% de la inversió, amb un total de 175,5 MEUR.

Vila ha remarcat dues de les inversions previstes al pressupost. Per una banda, els més de 3 MEUR que es destinaran al Logis Empordà, amb la millora de la terminal de l'estació de Vilamalla i també amb la connexió que es farà de l'estació amb l'ample europeu. Per altra banda, també ha destacat la inversió de més de 3,3 MEUR en els hospitals Josep Trueta de Girona i el Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, així com també als CAP.

"Hem prioritzat els projectes que contribueixen a la reactivació econòmica", ha defensat el diputat i alcalde de Figueres. Vila però ha lamentat la "càrrega financera" que ha deixat la gestió del tripartit i que, segons assegura, fa que ara bona part dels diners "vagin a pagar deutes". El diputat també ha remarcat que CiU "gestiona més bé els recursos" i que un exemple d'això és la integració de diferents serveis judicials en un únic edifici, en la nova Audiència.