El tancament nocturn dels CAP de la Selva ha permès estalviar 1,34 MEUR durant el 2011

Els metges dels diferents centres van atendre 594 urgències de matinada, de les quals un 7% es van derivar a hospitals

La reordenació de l'atenció continuada als municipis de la Selva es va fer en dues fases. La primera va ser efectiva el 12 de setembre i va afectar tota la part interior de la comarca (Sils, Vidreres, Arbúcies, Sant Hilari Sacalm, Anglès, Breda i Hostalric).

A partir d'aleshores, els CAP d'aquests set pobles tanquen a les nou de la nit i no tornen a obrir les portes fins a les vuit del matí. La mesura s'estén a tots els dies de l'any, inclosos caps de setmana i festius. El centre de referència que es manté obert és el Punt d'Atenció Continuada (PAC) de Santa Coloma de Farners. A més, per atendre les visites domiciliàries a la zona de les Guilleries-Montseny s'activa un metge localitzable, que es desplaça amb taxi.

La segona fase de la reordenació va afectar tots els centres de la Selva Marítima (Lloret de Mar, Tossa i Blanes) i els de l'Alt Maresme. Va entrar en vigor a partir del 17 d'octubre i, davant les urgències nocturnes, els pacients han d'acudir o bé al PAC de Pineda de Mar, o bé als hospitals de Blanes o Calella.

A més, els usuaris també poden trucar al telèfon 902 111 444 per rebre atenció sanitària o al 112 per a urgències.

La reordenació portada a terme per Salut de seguida es va traduir en protestes, manifestacions i- fins i tot- tancades nocturnes als diversos CAP afectats per la mesura. De fet, ahir mateix, la Plataforma Ciutadana de Blanes, en coordinació amb el moviment d'Units pel CAP, va entregar 12.100 signatures que reclamaven posar fi a les mesures d'ajustament pressupostari .

El Departament de Salut, però, en una resposta parlamentària a la qual ha tingut accés l'ACN, assenyala que la reordenació "no suposa en cap cas deixar desatesa la ciutadania", si bé també admet que el Govern "ha accelerat determinats processos en bona part per la necessitat urgent de fer front a la situació de dèficit" amb què es va trobar la Generalitat.

Estalvi i pacients atesos

Ara, Salut ha fet públiques diverses estadístiques que recullen, per una banda, l'estalvi que ha suposat la mesura i, per l'altra, el número de pacients que s'han atès durant el darrer any en horari nocturn als CAP de la Selva.

Les dades recullen que, durant el darrer any, el tancament nocturn dels CAP a la Selva interior va suposar un estalvi de 1.175.062 euros. I pel que fa a la Selva marítima, la reducció de la despesa va ser de 660.751,17 euros.

Entre els llocs on aquesta reordenació ha permès reduir més la factura es troben els CAP de Blanes (308.875,18 euros), el de Sils (201.170 euros), el de Vidreres (193.725 euros) i els de Lloret de Mar i Tossa (351.876 euros entre tots dos).

De totes maneres, l'aplicació de la mesura també s'ha traduït en un increment dels costos al PAC de Santa Coloma de Farners (225.586 euros) i a l'Hospital Comarcal de la Selva (267.168 euros). Aquestes quantitats fan referència, sobretot, al fet que, durant la matinada, Salut ha reforçat les plantilles amb quatre metges, dues infermeres i un zelador.

Per això, l'estalvi real que s'ha aconseguit aquest passat 2011 amb la reordenació de l'atenció als CAP de la Selva ascendeix a 1.343.059,17 euros. Aquesta darrera dada surt de restar els costos de reforç del personal amb la reducció de despesa que sumen tots els CAP de la Selva.

594 urgències durant la matinada

L'estadística de Salut també recull com, al llarg de l'any passat, els diferents CAP de la Selva van atendre 594 urgències durant la matinada (154 els de l'interior, i 440 els marítims). Entre les patologies més ateses hi havia còlics nefrítics, asmes o arítmies.

De totes les urgències, en un 7,7% dels casos -en concret, 46- es va derivar el pacient a un hospital. Si es comparen les dades amb les del 2010, aquell any els CAP de la Selva van atendre 828 urgències, de les quals 63 van suposar haver de derivar el pacient a l'hospital (cosa que traslladat en percentatges suposa, també, un 7,6% dels casos).

D'altra banda, les dades del Departament de Salut també recullen com, actualment, arreu de la Selva hi ha disponibles deu ambulàncies en horari nocturn. Tres d'elles es troben a Blanes, i la resta a Anglès, Sant Hilari Sacalm, Breda, Maçanet de la Selva, Santa Coloma de Farners, Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar.