L'Ajuntament de la Bisbal reduirà sous i engega un pla de reestructuració de la plantilla

El pressupost per a aquest 2012 serà "auster", puja a 10,1 MEUR i només contempla 320.000 euros per a inversions

El pressupost d'aquest 2012 a la Bisbal d'Empordà, que es portarà a aprovació al ple d'aquest dimarts, ascendeix a 10.184.257,02 euros. L'alcalde, Òscar Aparicio, assegura que s'ha volgut ser "el màxim de realista" a l'hora de confeccionar-lo i, sobretot, evitar haver de collar encara més les famílies amb increments de tributs, després que aquest any ja veuran com, de mitjana, se'ls incrementa un 13% el rebut de l'IBI arran de l'augment imposat pel govern estatal.

Per això, l'Ajuntament ha decidit estrènyer-se el cinturó "portes endins" -com ha precisat Aparicio- i limitar tant les partides destinades a personal com a despesa corrent. En aquest darrer capítol, la reducció serà d'un 10%. Entre d'altres, es volen reduir les factures destinades a pagar material, subministraments o electricitat.

Pel que fa a personal, el pressupost del 2012 contempla destinar 5,44 MEUR a aquest capítol (cosa que suposa una reducció de més del 8%). Però les mesures de contenció referides als treballadors municipals no es quedaran només aquí. I és que, a banda de la rebaixa aplicada als pressupostos, durant aquest primer semestre d'any l'equip de govern vol portar a terme un pla de reestructuració de la plantilla, formada en l'actualitat per 208 treballadors.

La intenció del PSC i de CiU, que ja han engegat converses amb el comitè, és reduir sous als treballadors i amortitzar places, ja sigui redistribuint personal d'una àrea a una altra o bé aplicant prejubilacions i -si és dóna el cas- fent acomiadaments. D'entrada, com ha concretat l'alcalde, el que es farà serà redactar un estudi que analitzarà la realitat de les diferents àrees.

"A partir d'aquí, en el cas de les que siguin més deficitàries o sobredotades en termes de personal, hi haurà diferents opcions", ha concretat Aparicio. I ha afegit: "O bé es destinaran aquests treballadors a altres llocs o bé tampoc és descartable fer amortitzacions, jubilacions anticipades o acomiadaments".

320.000 euros per a inversions

Per poder controlar totes les mesures d'ajustament de la despesa (tant corrent com de personal), per primera vegada s'ha creat una nova figura dins l'organigrama municipal. Es tracta de l'àrea de gestió economico-financera, que farà "un seguiment estricte del pressupost" per poder aconseguir les reduccions previstes, com ha concretat Òscar Aparicio.

L'equip de govern preveu que les diferents mesures de contenció pressupostària els permetin aconseguir un estalvi de 321.320 euros, que es destinarà a inversions. De moment, però, el document dels pressupostos per a aquest 2012 no concreta els projectes que es pagaran amb aquests diners.

De totes maneres, l'alcalde ja ha explicat que la intenció de l'ajuntament és destinar aquesta quantitat a obres com la nova biblioteca comarcal (de la qual ja se n'han iniciat els treballs) o el projecte del Terracota Museu. A més, Aparicio també ha dit que "el compromís de l'equip de govern també passarà per intentar acabar" les obres incloses dins el Pla de Barris, després que la Generalitat ja hagi anunciat que congela les aportacions.

Mantenir serveis

Per la seva banda, el regidor de CiU Xavier Dilmé ha volgut ressaltar que l'eix que ha guiat l'elaboració dels pressupostos ha estat la voluntat "de ser molt austers", però que aquesta contenció no es vol que vagi en detriment dels serveis que es presten al ciutadà.

Com a exemples, Dilmé ha dit que es destinaran 18.000 euros al fons municipal per crear ocupació i que, si bé caldrà "resituar" el cost d'alguns serveis com la llar d'infants o el geriàtric, cap d'aquests es tancarà. "La voluntat és mantenir la gamma de serveis i, per fer-ho, no hi ha més solució que estrènyer-nos el cinturó portes endins", ha conclòs el regidor.

Actualment, l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà té un endeutament del 90% (en concret, 9 MEUR) i, per tant, no pot anar a crèdit per finançar inversions.

Els pressupostos que es porten demà al ple municipal arriben després que, durant tot l'any passat, el consistori funcionés amb els pressupostos prorrogats del 2010. Precisament, la manca d'entesa de l'antic govern d'ERC a l'hora d'aprovar els comptes per al 2011 va ser el que va desencadenar la moció de censura que va portar el PSC i CiU a l'alcaldia.