Girona i Salt tindran taules ciutadanes per buscar solucions per a les famílies desnonades

La iniciativa ha sorgit després que els consistoris de les dues localitats s'hagin reunit amb la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH)

Aquestes dues noves taules ciutadanes - les primeres de la demarcació de Girona- han sorgit després que la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) s'hagi reunit amb membres dels departaments de serveis socials i habitatge dels dos consistoris gironins. La portaveu de la PAH, Marta Afuera, destaca que aquest cap de setmana es podran concretar totes les entitats que formaran part de les taules ciutadanes.

Taules ciutadanes a Girona i Salt

En principi, a Girona, la reunió del pròxim 9 de febrer a l'Ajuntament de Girona aplegarà a diversos membres de la PAH, portaveus de partits polítics municipals, al Defensor de la Ciutadania, a membres del departament de serveis socials del consistori, a la comissió de drets humans del Col·legi d'Advocats, a persones afectades pels desnonaments i a diversos representants d'entitats bancàries que s'acabaran de definir durant aquest cap de setmana.

Buscar solucions "viables i pràctiques"

Afuera ha destacat que les taules ciutadanes tenen l'objectiu de tractar la "problemàtica dels desnonaments" des de diverses vessants "no filosòfiques" buscant "solucions viables" per a les persones que es troben desnonades. Segons Afuera, amb aquesta iniciativa es vol analitzar quines són les tàctiques que s'estan portant a terme des de les diverses administracions i "posar en comú" la feina que realitzen les entitats ciutadanes i els treballs de les administracions per trobar noves vies que solucionin els problemes dels afectats.

L'objectiu de l'entitat és que cada ajuntament de la demarcació de Girona constitueixi la seva taula de seguiment. A més, segons la plataforma, les taules "donaran més força" als afectats i ajudaran a "fer pressió" a les entitats bancàries per "escoltar i parlar sobre la problemàtica", ha assegurat Afuera.

La portaveu de la PAH-Girona ha detallat que aquesta mena de taules ja estan en funcionament a Barcelona, Terrassa i Sabadell donant "fruits" i "bons resultats" per trobar solucions a les persones afectades per aquesta problemàtica.

Des de la plataforma s'ha volgut ressaltar que desconeixen la quantitat de persones que es veuen afectades pels desnonaments i les execucions hipotecàries a la demarcació de Girona. Segons l'entitat, la proporció d'afectació "segurament és molt alta" però subratlla que "treballen a cegues" perquè no tenen dades. I aquest, en especial, és un dels principals temes que la PAH vol posar a sobre la taula durant la reunió del pròxim 9 de febrer. La portaveu de la PAH-Girona detalla que els "dos ajuntaments tenen més facilitats" per aconseguir les xifres d'afectats al territori.

La plataforma també ha fet públic que l'Ajuntament de Blanes va aprovar "per unanimitat" la proposta de pressionar a la Generalitat i al govern espanyol perquè es realitzin canvis legislatius per variar la llei en favor de la "dació en pagament retroactiva". D'aquesta manera, les persones afectades per un deute hipotecari podrien saldar el deute mitjançant el lliurament del pis.