Acròbates, malabaristes i equilibristes obren l'Espectacle Vermell del Festival del Circ de Girona

El certamen estrena el seu segon muntatge

La màgia del circ continua instal·lada a la carpa del camp de Mart de la Devesa de Girona. Si ahir va ser el torn de l'Espectacle Blau, avui ha estat el Vermell que amb tot tipus d'atraccions ha deixat els més petits amb els ulls ben oberts. Un total de dotze actuacions diferents, la meitat de les quals provenien de Rússia. I és que tal com ha apuntat el director de la Circus Arts Foundation, Genís Matabosch, enguany se celebra l'aniversari dels 50 anys de l'arribada d'aquestes companyies a Catalunya.

Les acrobàcies, els malabars i els equilibris han agafat protagonisme des del minut zero i s'han convertit al llarg del matí en els números preferits del públic. Tot i així els números aeris tampoc han deixat ningú indiferent. De fet, les primeres en actuar han estat les russes Ekaterina Mikhailova i Alesia Melchanka que han interpretat un número de teles aèries molt visual i estètic.

Just després ha arribat el torn de Luis Gerardo Cuevas, un malabarista mexicà, que ha posat a prova tot el seu talent per posar sobre la taula les seves millors cartes. Ho ha fet amb anelles, pilotes i tot tipus d'objectes que li han permès obtenir una gran ovació del públic en acabar. I és que segons Cuevas, el que més li agrada d'aquest ofici és precisament "la dificultat".

"Des de fa anys busco maneres de fer coses diferents a la resta de malabaristes" ha explicat, apuntant "la importància" que té per a ell poder actuar a Girona. "A Sud Amèrica hi ha moltes persones que es dediquen al mateix" ha relatat, i és que "participar en un certamen d'aquest tipus" és també una porta per fer-ho en altres punts del continent europeu.

Comicitat i contorsionisme

Un dels plats forts de l'Espectacle Vermell ha estat el número de contorsionisme del jove David Meraz. Procedent de Mèxic és la primera vegada que participa en un festival d'aquest tipus. "Fa cinc generacions que la meva família es dedica al circ" ha apuntat, "no conec un altre tipus de vida". Per Meraz compartir escenari amb artistes "experimentats" és un gran pas endavant, i apunta que espera fer-ho molt bé a la resta de representacions que queden.

Amb només 21 anys porta a terme una tècnica poc habitual en artistes masculins que li permet realitzar tot tipus de contorsions. "Cal molta flexibilitat, és el més complicat del número" ha explicat, recordant que per fer-ho possible practica unes tres hores diàries.

Una altra de les artistes que ha trobat un llenguatge en comú amb el públic ha estat la còmica russa Oksana Awkard, que ha fet riure de valent petits i grans. Amb els seus balls i representacions, fins i tot, ha demanat la col·laboració d'un dels assistents, que ha entrat de ple a l'actuació com un artista més.

Altres actuacions que s'han pogut veure en aquest mateix espectacle han estat els equilibris de l'Anhui Acrobatic Troupe, els trucs de la Yinchuan Acrobatic Troupe sobre monocicles, les volteretes del Trio Poselskii i el rola rola aeri de Vladimir Ivanov. En aquest darrer cas, és de les primeres vegades que un artista presenta un número d'aquest tipus a Europa. Una atracció que consisteix en conferir diferents equilibris sobre cilindres damunt d'un trapezi.

A l'espera de l'espectacle final

Durant aquest proper cap de setmana l'Espectacle Blau i l'Espectacle Vermell s'aniran alternant. Durant la representació dels dos muntatges un jurat puntuarà els millors números, que aniran a la final del dimarts 18 de febrer. Serà llavors quan se sabrà quines són les millors atraccions de la 9a edició del Festival Internacional del Circ Elefant d'Or de Girona.

Durant tots aquests dies també estarà obert al públic el Circus World Market, una fira sectorial d’empreses circenses del món que se celebra al Palau de Fires. En aquesta segona edició hi ha representants de Vietnam, Rússia, el Perú, Austràlia o Hongria.