L'Audiència anul·la les proves d'una violació perquè es va prendre declaració a l'investigat sense advocat

El tribunal sí que condemna l'acusat per agredir sexualment una altra dona

Un acusat s'enfrontava a 13 anys de presó per violar una dona a qui havia contractar per fer tasques domèstiques en un domicili de Girona i, posteriorment, intentar-ho amb una segona en un habitatge de Celrà (Gironès).

Al judici, l'advocat de la defensa Narcís Badosa va demanar la nul·litat de les proves en el cas de la violació consumada perquè considerava que els Mossos havien vulnerat drets de l'investigat.

L'Audiència de Girona li dona la raó i anul·la totes les proves de la violació perquè els Mossos li van prendre declaració sense advocat, tot i que n'havia demanat un d'ofici, i li van revisar l'agenda del mòbil. El tribunal sí que el condemna per l'agressió sexual a Celrà. Li imposen 1 any i 6 mesos de presó i una multa de 180 euros.

Dos delictes

La fiscalia l'acusava de dues violacions, una d'elles en grau de temptativa, i sol·licitava una pena de 13 anys de presó i una multa de 1.350 euros per un delicte lleu de lesions. A més, també volia que el processat indemnitzés les víctimes amb 40.140 euros.

La sentència de la secció tercera de l'Audiència de Girona, de la qual ha estat ponent el magistrat Juan Mora Lucas, conclou que ha quedat provat que el 9 de maig del 2018 l'acusat va contractar una dona per a la neteja d'un seu domicili situat al carrer Juià de Celrà.

Un cop a l'immoble, l'acusat "mogut per l'ànim de satisfer els seus desitjos sexuals", va abordar la víctima per l'esquena mentre netejava una habitació, la va llançar sobre el llit, la va immobilitzar per les espatlles i, mentre li subjectava els canells, la va començar a petonejar.

"Tot i la resistència de la víctima, l'acusat va aconseguir abaixar-li els pantalons i les calcetes fins als turmells", continua relatant la sentència. En aquell moment, però, la dona va poder convèncer el processat perquè la deixés anar al lavabo i va aprofitar per fugir de la casa. Un cop fora, va alertar immediatament els Mossos d'Esquadra.

Al judici, l'acusat va assegurar que, mentre ensenyava la casa a la víctima, ella li va treure una navalla i que les ferides que tenia la dona eren del forcejament per desarmar-la. L'Audiència no dona credibilitat a aquesta versió, que insinua que la dona tenia intenció de robar, i considera més lògic el que va explicar la víctima: que duia la navalla al damunt perquè no se'n refiava de l'acusat i que la va treure per intentar repel·lir l'atac, tot i que l'acusat li va treure immediatament l'arma de les mans.

Per aquests fets, l'Audiència de Girona condemna l'acusat com a autor d'un delicte d'agressió sexual i un delicte lleu de lesions. Li imposa una pena d'1 any i 6 mesos de presó i una multa de 180 euros. També estarà 1 any i mig en llibertat vigilada, no es podrà apropar a la víctima durant 3 anys i l'haurà d'indemnitzar amb 5.140 euros.

Absolt de violació

El tribunal, però, l'absol de la violació consumada. "No ha resultat provat que el novembre del 2017, quan la denunciant va anar a fer feines de neteja en un domicili del carrer Santa Eugènia de Girona, se li llancés al damunt i la penetrés", conclou la sentència.

La defensa de l'acusat, encapçalada per l'advocat Narcís Badosa, va demanar la nul·litat de les proves relacionades amb aquesta violació perquè considerava que s'havien obtingut vulnerant drets fonamentals de l'investigat. L'Audiència de Girona li dona la raó i conclou que els Mossos d'Esquadra li van prendre declaració sense que hi hagués un advocat davant, tot i que el processat n'havia demanat un d'ofici. A més, segons va argumentar Narcís Badosa, els Mossos van accedir a l'agenda de telèfons de l'investigat sense tenir cap autorització.

El tribunal subratlla que "una conversa" amb un detingut no es poden considerar "manifestacions espontànies" i destaca que, quan els Mossos van sospitar que hi havia més víctimes, haurien d'haver esperat a una declaració amb assistència lletrada. "No se li pot prendre declaració a un detingut sense advocat", recorda la sentència.

En aquest sentit, la sentència recull que l'acusat va preguntar als Mossos que quina treballadora del servei de neteja l'havia denunciat. "Allò que era procedent era avisar un advocat i que, davant seu, el detingut fes les manifestacions que cregués convenient i no, com es diu vulgarment, "deslligar-li la llengua".

Tot i anul·lar totes les proves de la violació consumada, l'Audiència de Girona també apunta que igualment l'haurien absolt d'aquest delicte. "La declaració de la víctima, que és l'única prova existent, no reuneix la força suficient per desvirtuar la presumpció d'innocència i procediria, igualment, la lliure absolució", conclou la sentència.