Un nou test genètic identifica el millor tractament per un depressiu a partir de la seva saliva

L'empresa que ha desenvolupat la nova tècnica és AB-BIOTICS, que té els laboratoris al Parc Científic i Tecnològic de la UdG

L'anàlisi, anomenat Neurofarmagen Depressió, ha estat desenvolupat per la biotecnològica AB-BIOTICS, 'spin-off' de la Universitat Autònoma de Barcelona, i amb uns laboratoris instal·lats al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona.

Amb l'ADN extret de la saliva, el test analitza quin és la predisposició del pacient per respondre als principis actius més utilitzats en el tractament de la depressió. Aquesta informació permet al metge decidir amb major seguretat quina fàrmac ha de prendre el pacient i en quina dosi, en funció de les seves característiques genètiques. "Es redueix el risc d'efectes secundaris, principal causa d'abandonament de la medicació en psiquiatria, i el pacient aconsegueix estabilitzar-se més ràpidament, millorant la seva qualitat de vida i la dels seus familiars", destaquen Miquel Angel Bonachera i Sergi Audivert, cofundadors i consellers delegats d'AB-BIOTICS.

El test resulta útil per poder identificar el primer tractament als pacients recentment diagnosticats de depressió com també per a aquells que necessiten canviar-lo. S'estima que el 10% dels pacients amb depressió tenen problemes amb la seva actual medicació. Com a conseqüència, molts abandonen el tractament, alentint la recuperació i posposant la reinserció social i laboral del pacient, la qual cosa comporta grans problemes per a l'entorn de l'afectat. Cal recordar que el 80% de les persones amb un diagnòstic per trastorn mental conviuen amb les seves famílies.

Una alternativa per a reduir costos sanitaris

Neurofarmagen Depressió ha estat desenvolupat gràcies a l'avanç de la farmacogenètica, la branca de la genètica que estudia com les variacions genètiques afecten a la resposta d'un pacient als fàrmacs. L'ús d'anàlisis farmacogenètiques, com Neurofarmagen Depressió, permet als metges identificar amb major precisió el tractament més adequat per a cada pacient. D'aquesta manera, es contribueix a la cada cop més necessària reducció de la despesa sanitària, ja que l'estabilització més ràpida del pacient redueix el nombre de visites i el cost farmacològic i escurça la durada de les baixes laborals.

Segons un estudi publicat en la revista 'European Journal of Health Economics', els trastorns mentals són la segona causa de baixa laboral a Espanya i el tercer grup de malalties que genera més despesa al sistema sanitari públic, amb més de 7.000 milions d'euros anuals, només superat pel càncer i les complicacions de l'aparell circulatori. D'aquesta despesa, els costos mèdics directes suposen el 36,9%, els costos associats a cures informals el 17,7% i els costos per baixa laboral el 42,7%.

Sobre AB-BIOTICS

AB-BIOTICS és una empresa biotecnològica catalana centrada en la investigació, el desenvolupament, la protecció i la distribució de solucions biotecnològiques pròpies i exclusives, amb la missió de millorar la salut i el benestar de les persones.

La Companyia està diversificada en 3 grans àrees d'activitat: la divisió de Genètica se centra en el desenvolupament d'anàlisis genètiques per a elaborar estudis de farmacogenètica, com Neurofarmagen Depressió; AB-Functional Ingredients desenvolupa probiòtics i altres nutracèutics per al sector farmacèutic i alimentari; i Serveis R+D, que ofereix a la indústria farmacèutica i alimentària la gestió integral de projectes d'investigació.

Des de juliol de 2010, AB-BIOTICS és la primera empresa biotecnològica amb seu a Catalunya, i la segona a Espanya, que cotitza al Mercat Alternatiu Borsari (*AB), incorporant-se al segment d'empreses en Expansió.