Els músics de l'Orquestra de Cambra de l'Empordà ja no cobraran per assajar

Un acord signat dilluns redueix el 70% de la jornada laboral dels músics, que només cobraran per fer concerts

L'Orquestra de Cambra de l'Empordà es va crear el 1989 i des de llavors ha destacat com una de les formacions de més prestigi de Catalunya. L'any 1992 la Generalitat de Catalunya li va concedir el Premi Nacional de Música en la categoria de música clàssica, ha enregistrat 14 discos, ha realitzat enregistraments per a RNE, Catalunya Ràdio, Catalunya Música i per a TV3. En els seus més de 20 anys d'història, aquesta orquestra ha actuat a 42 països dels cinc continents i a realitzar més de 2.400 concerts. 

Aquesta orquestra de llarga trajectòria travessarà, durant el pròxims dotze mesos, un dels moments més complicats de la seva història. El dilluns es va signar un acord per aplicar un ERO als deu músics que formen part de l'estructura estable de la formació. 

Es tracta d'un expedient de reducció de jornada que fa que els músics passin de cobrar per 40 hores setmanals a cotitzar-ne només 12, el que suposa una reducció del 70% de la jornada. Segons ha explicat el responsable de la federació de Serveis d'UGT a Girona, Joan Josep Morales, l'ERO és per motius econòmics. Darrera l'empresa hi ha una fundació integrada per la Generalitat de Catalunya, l'lnstitut Català de les Indústries Culturals (ICIC), la Diputació de Girona, Consells Comarcals de l'Alt i Baix Empordà i Ajuntament de Figueres. 

Segons ha explicat Morales, el fet que les institucions públiques hagin endarrerit pagaments de subvencions ha fet que la situació econòmica de l'orquestra empitjori. 'Moltes actuacions de l'orquestra també eren per ajuntaments i administracions públiques, i encara no les han cobrat', ha explicat. L'ERO de reducció de jornada s'aplicarà durant un any, un període durant el qual tampoc es podrà contractar cap músic de manera esporàdica. Els integrants només cobraran pels concerts i els viatges però no pels assajos.

Morales ha destacat que aquest ERO ve provocat per les 'retallades' que està aplicant el Govern també en matèria de cultura. Les negociacions s'han allargat des de finals del 2011 i, segons ha destacat el responsable sindical, han aconseguit millorar les condicions per als treballadors. Per una banda, els músics conserven el 100% de les pagues extres i també tindran un mínim de 20 dies de vacances, malgrat no les arribin a cotitzar senceres.

Puntualització del director

Carles Coll, director de l'Oquestra de Cambra de l'Empordà des de la seva fundació, fa 22 anys, ha volgut puntualitzar que l'ERO que s'aplicarà a l'entitat no redueix el volum d'hores de treball setmanals de 40 a 12, com indiquen els sindicats, sinó que aquestes 12 hores són un mínim. Per això diu que no s'elimina la possibilitat d'assajar, i que si per garantir la qualitat dels concerts cal sobrepassar aquest límit, les hores es pagaran com a extres. L'ERO té una vigència d'un any i també afecta a les contractacions esporàdiques que l'orquestra feia per a concerts puntuals, que es deixaran de fer.