El SOC segmentarà en quatre perfils els aturats per individualitzar la recerca de feina

El Servei es compromet a respondre les ofertes de les empreses en un termini de 24 hores

Trencar el "compromís" per seguir "activament" les polítiques que es plantegen des del SOC pot suposar fins i tot una sanció, una decisió que aniria a càrrec del Servei Públic d'Ocupació del Ministeri. Malgrat tot, però, per a Sánchez, assumir responsabilitats en la relació "bilateral" forma part del "canvi cultural" basat en "l'oportunitat i no en l'amenaça" a l'hora de trobar feina.

Amb el nou Pla, el SOC també es compromet a partir de l'1 d'abril a contestar en el termini de 24 hores "cada oferta de treball" que presenti una empresa. "Abans era superior, i no ho volem assumir", ha sentenciat Sánchez.

Qüestionaris per a l'ocupabilitat

Per tot plegat, la millora pretén impulsar "una adequada segmentació" per aconseguir una "perfecta identificació dels potencials d'ocupació" dels aturats i d'aquesta manera d'articular un sistema "més individualitzat" i dirigir-los, així cap a un dels quatre itineraris que planteja el SOC: persones amb una ocupació viable o amb possible inserció a curt termini o bé, a mig termini, mig o llarg termini, o llarg termini.

Per "diagnosticar" cap a on s'encara cada una de les persones que sol·licita feina al SOC, el Servei impulsa un qüestionari que fuig de ser un tràmit administratiu de registre sinó com a "predisseny d'un itinerari d'inserció laboral", ha especificat Sánchez. La secretària assegura que es planifica recollir "molta és informació" que abans que desagregui també la urgència social i la disponibilitat laboral, per exemple, del sol·licitant.

Ara bé, arran de la reforma de les polítiques actives d'ocupació duta a terme l'any passat, articula que els sol·licitants s'hagin d'avenir al "compromís d'activitat". De la mateixa manera que el SOC "es compromet a acostar-se a l'aturat, a treballar individualment per situar-lo, motivar-lo, eliminar riscos psicosocials i treballar pel desenvolupament professional, és obvi que s'ha de comprometre a seguir allò que li ofereix a ell", ha assegurat la secretària general. "Ens interessa molt que la relació de compromís sigui bilateral".

Ara per ara, el nou pla es posa en marxa en vuit OT de Catalunya: dues a Barcelona, i una a Badalona, Barberà del Vallès, L'Hospitalet de Llobregat, Tarragona, Lleida i Blanes. Sánchez pretén que "tots" els aturats actualitzin el qüestionari al llarg del 2012.

Amb el canvi en el nou Pla, ha explicat "inqüestionablement" es farà "molt més amb menys, o almenys amb els recursos que tenim actualment", ha afegit Sánchez.

Respondran a les empreses amb un màxim de 24 hores

A partir de l'1 d'abril, el Servei d'Ocupació es compromet a contestar en el termini de 24 hores a cada oferta de treball presentada per una empresa. Des del moment que una empresa presenti una oferta de treball, l'OT s'activarà per complir "el compromís de manera eficient".