Pescadors altempordanesos comencen una veda per 'reactivar' la captura de gambes

Al mes de febrer començarà una altra veda d'arrossegament a Blanes, Palamós i Arenys de Mar

Enguany és el tercer any consecutiu que es realitzen vedes d'aquestes característiques a la demarcació de Girona. Demà, començarà l'aturada biològica a Roses, Llançà i Port de la Selva tot i que a partir del proper 13 de febrer els pecadors de Blanes, Palamós i Arenys de Mar també realitzaran una altra aturada de les mateixes característiques. Posteriorment l'aturada biològica es desplaçaria fins a la demarcació de Barcelona i Tarragona.

El motiu d'aquesta veda, tal i com ha explicat el president de la Federació de Confraries de Pescadors i president de la Confraria de Pescadors de Blanes, Eusebi Esgleas, és deixar que els peixos com el lluç o el rap que es recullen durant aquest temps " es puguin reproduir" i, sobretot, permetre que les gambes petites de la zona puguin créixer més i que tingui més pes i valor econòmic.

Les gambes, el pal de paller

Esgleas ha destacat que la veda es porta a terme durant aquest període perquè les gambes són "el pal de paller de la economia pesquera de la zona" i és durant aquest temps que "les gambes 'juvenils' adquireixen més pes" i amb l'aturada "poden desenvolupar-se tranquil·lament". D'aquesta manera, s'aconseguiria reactivar les captures de peix i gambes mitjanes i grosses que són les que més es cotitzen en el mercat. El president ha remarcat que seria millor realitzar la veda durant els mesos de gener i febrer però que "la crisi econòmica" fa que no es pugui allargar tant.

El president ha destacat que les vedes són "imprescindibles" per a la sostenibilitat del sector pesquer i del nombre d'exemplars que s'obtenen amb la pesca per arrossegament. A més, ha subratllat que les aturades biològiques s'haurien de compaginar amb "zones acotades a la pesca" tal i com es porta a terme a Palamós.


La contaminació, el principal problema

Segons Esgleas, la "sobreexplotació" no és la causa principal de la manca de peixos a la zona. El president ha alertat que "la gran contaminació que hi ha al mar" està perjudicant molt el sector i destaca que en els últims tres anys hi ha hagut una disminució del 33% del nombre de pescadors a tot Catalunya.

Durant les vedes, els pescadors van al paro i els armadors reben una compensació econòmica; "seria inviable realitzar-ho sense cap ajuda", assegura Esgleas. No obstant això, el president de la Federació destaca que els mariners i armadors "entenen la necessitat de realitzar aquesta mena d'aturades" tot i que no ingressin res durant aquest temps.

El president també ha subratllat que la proposta de reforma de la Política Pesquera Comú (PPC) de la Unió Europea presentada el passat mes de juliol no contempla la possibilitat de realitzar "parades biològiques subvencionades", un fet que suposaria "la fi de molts pescadors del territori català i gironí" segons assegura Esgleas.

El president de la Federació de Confraries creu que les reformes proposades des d'Europa són massa "homogènies", només pensades per a territoris molt extensos. Una visió incorrecta que hauria de canviar i s'hauria de centrar en àmbits i zones nacionals o, fins i tot, regionals. En cas contrari, Esgleas alerta que la reforma posaria "en perill" la sostenibilitat marina i la viabilitat de les poblacions i del sector pesquer, sobretot en el territori gironí.