La 28ena Schubertíada descobrirà el Beethoven més desconegut

Es farà un concert de les seves adaptacions de cançons populars

La Schubertíada ha presentat aquest dijous la nova edició del certamen, que posarà el focus en la cançó poètica i el quartet de corda. El festival arriba carregat de debuts amb figures com Florian Boesch, Julia Kleiter i Malyn Byström i tornarà a comptar amb Matthias Goerne, que protagonitzarà un dels dos concerts que orbitaran a l'entorn de l'Any Beethoven.
El segon concert singular per homenatjar el compositor alemany donarà a conèixer una faceta poc coneguda del músic: les seves adaptacions de cançons populars europees, un projecte liderat pel pianista Francisco Poyato. El festival programa un total de 18 concerts, que tindran lloc del 14 al 30 d'agost a Vilabertran i Castelló d’Empúries, que s'estrena com a seu.
 
El certamen impulsa un nou cicle a l'entorn del quartet de cordes, el gènere rei de la música de cambra. El Cuarteto Quiroga, amb les seves interpretacions apassionades, és l’encarregat de fer arrencar aquest viatge musical amb Haydn, considerat el pare de la formació i amb el quintet de Schubert.

Juliane Banse interpretarà a la Schubertíada un nou 'Viatge d’Hivern' en clau femenina acompanyada per una de les personalitats més lligades al festival empordanès com és el pianista Wolfram Rieger. A més, hi haurà el debut a Vilabertran d’un talent escollit, Konstantin Krimmel, que s'acompanyarà per Doriana Tchakarova amb un programa de Schubert, Loewe i Schumann.

Un altre dels liederistes que trepitjaran per primer cop la Canònica serà Florian Boesch, que interpretarà el clàssic 'La bella molinera'. Andrè Schuen torna a Vilabertran després de dos anys convertit ara en una estrella mundial i ho farà acompanyat de Daniel Heide i amb un programa de Schubert i Mahler. Juliane Banse Konstantin Krimmel Andrè Schuen

Matthias Goerne s’afegeix a l'homenatge que el festival farà a Beethoven i col·laborarà amb la formació catalana Cosmos Quartet. Junts protagonitzaran una sessió de música de cambra i cançó poètica de Beethoven, de qui, enguany, se celebren el 250è aniversari del naixement.

El Quartet Casals clou la Schubetíada

El Quartet Casals serà l'encarregat del concert de cloenda del festival amb un repertori basat amb dos compositors claus del seu repertori, Haydn i Mozart. Tancaran el programa amb el darrer quartet de Mendelssohn.
 
Una de les noves cites d'aquesta edició és la que proposen Anton y Maite, un duo de piano excepcional que servirà per mostrar la riquesa del repertori a quatre mans.

Per primer cop, Castelló d’Empúries serà l’escenari de dos concerts: el 14 d’agost amb el Keybart Ensemble i el 24 d’agost amb l'organista Joan Seguí.

Nou cicle de la Schubertíada Valdegovia

Per tercer any consecutiu se celebrarà la Schubertíada Valdegovia (Àlaba), que inclourà quatre concerts. Concretament, el 4 de juliol amb 'Espejo Variaciones Goldberg' amb la violinista Lina Tur Bonet i la pianista Varvara; el 11 juliol amb el Quintet de Schubert amb Cosmos Quartet i el violoncel·lista Fernando Arias; el 18 juliol amb l'homenatge a Beethoven amb la pianista Judith Jáuregui; i el 25 juliol Recital de lied amb Marie Seidler (mezzo) i el pianista Malcolm Martineau.