Salut investiga un brot de galteres al Gironès i el Pla de l'Estany

Hi ha més d'un centenar de persones afectades d'entre 16 i 30 anys

Tècnics de l’Agència de Salut de Catalunya a Girona estan investigant un brot de parotiditis (galteres) que afecta persones principalment joves de les comarques del Gironès i el Pla de l’Estany. En el que portem d’any, el brot ha afectat més d’un centenar de persones, que no revesteixen gravetat.

El 90% dels afectats són persones joves, d’entre 16 i 30 anys, moltes de les quals comparteixen centres educatius.

Els tècnics de l’Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona que estan investigant el brot, es posen en contacte amb les persones relacionades amb els afectats per indicar-los si cal administrar alguna dosi de reforç de la vacuna. Es recomana al les persones que han emmalaltit de parotiditis que romanguin a casa entre 5 i 9 dies, des de l’inici dels símptomes.

Malaltia vírica que sol ser benigne

La parotiditis o galteres és una malaltia vírica aguda i contagiosa que es caracteritza per la inflor d'una o més glàndules salivals, generalment les paròtides. La malaltia acostuma a ser benigna però, a vegades, poden aparèixer complicacions, com ara l'orquitis (inflamació del testicle) o l'ooforitis (inflamació de l'ovari).

La parotiditis es transmet de persona a persona per mitjà de les gotetes de la respiració (per exemple, quan s'esternuda), o per contacte directe amb objectes que han estat contaminats amb saliva infectada. Generalment, el temps que transcorre entre l'exposició al virus i el moment d'emmalaltir (període d'incubació) és de dotze a vint-i-quatre dies. El temps en què els malalts poden contagiar altres persones va des de tres dies abans fins a quatre dies després d'aparèixer la inflor de les galtes, encara que pot allargar-se fins a nou dies.

No hi ha tractament específic per a la parotiditis, però podem alleugerir les molèsties amb l’aplicació de compreses fredes o calentes al coll, la ingesta de líquids addicionals i aliments tous, fer gàrgares d’aigua tèbia amb sal i prenent paracetamol.