5.000 alumnes gaudeixen de la preestrena del Festival del Circ de Girona

Els números aeris han acaparat les mirades del públic

Poques hores abans de l'estrena oficial de la 9a edició del Festival del Circ de Girona, els alumnes de diverses escoles han estat els primers a veure un dels seus dos espectacles, el Blau. Com cada any, els organitzadors dediquen dos matins – durant els quals passen quatre sessions - a la visita dels espectadors més joves. Tal com ha explicat el president de la Circus Arts Foundation, Genís Matabosch, es tracta "d'una tradició" que volen mantenir, tenint en compte que es tracta "del públic del futur".
Centenars de nens i nenes han omplert aquest matí el vestíbul de la carpa amb cares d'il·lusió. Molts d'ells repetien experiència, però d'altres visitaven el circ per primera vegada. A cada sessió hi havia uns 2.500 alumnes, així doncs, segons Matabosch, en dos dies en passaran prop de 10.000. Un públic d'allò més entregat que no ha deixat de riure ni aplaudir en cap moment, expressant la seva màxima emoció davant d'aquells números que incorporaven disciplines aèries.

Dotze actuacions ben diferents

L'Espectacle Blau l'integren un total de dotze atraccions diferents que incorporen un seguit de disciplines com acrobàcies, equilibris, cintes i malabars en grup. Els primers a sortir han estat la Hassak Troupe, provinents del Kazahstan, que han deixat els petits embadalits amb el seu número d'equilibris amb escales. Els han agafat el relleu les acròbates xineses de la Yinchuan Acrobatic Troupe, demostrant enginy i habilitat sobre les seves bicicletes.

De fet, aquestes darreres artistes estaven avui en el punt de mira i el mateix Matabosch ha recalcat durant la seva presentació que el seu país està passant per un moment complicat a causa del coronavirus. El director de la Circus Arts Foundation ha remarcat, però, que en el seu cas "estan en perfecte estat de salut" ja que, "estaven actuant en un altre país" quan es va detectar el brot víric.

Altres números que han pogut veure els assistents han estat el de Khorian Zhanmyrzayeva i la seva escala aèria, però també el del Duo Dádiba, format per dos joves acròbates cubans, l'Iyolexan Torres i l'Amalia Cruz. Una atracció que se centra en un seguit d'acrobàcies damunt d'un rola rola i que requereix gran pràctica (unes quatre hores diàries). Segons ha apuntat Torres, és la "primera vegada que participen en un festival d'aquest tipus" i estan "molt contents" de poder-ho fer.

Malambo interpretat per dones

Una altra de les actuacions més destacades ha estat la de les Argendance Girls, procedents de l'Argentina, que han interpretat una dansa popular originària del seu país, el malambo, que històricament ballen homes. "Cada vegada hi ha més dones que la ballen", ha explicat Saldana Valbuena, una de les integrants del grup, afegint que la manipulació de les "bolejadores" és la part més difícil. Saldana ha relatat que el seu és un "número una mica fosc" però que davant els somriures de tants infants "no han pogut evitar contagiar-se i somriure també".

Entre els números presentats avui també han gaudit de gran popularitat les actuacions còmiques d'Andrei Popylovksy que han fet riure de valent els nens i nenes. De fet, fins i tot, els ha fet ballat al ritme de la seva música en alguna ocasió. El matí ha finalitzat amb una actuació de cintes aèries del Duo Anishechenko i els equilibris de bancs de l'Anhui Acrobatic Troupe.

Demà, l'Espectacle Vermell

Aquesta nit es farà la inauguració oficial del Festival Internacional del Circ Elefant d'Or amb l'estrena de l'Espectacle Blau per al públic en general. Aquest dijous també obre portes la segona edició del Circus World Market, una fira dedicada al sector circense, instal·lada al Palau Firal de Girona i oberta a tothom. Demà serà el torn de l'Espectacle Vermell. Els muntatges es podran veure fins al pròxim dimarts 18 de febrer, dia de l'Espectacle Or amb els guanyadors d'aquesta 9a edició.