Girona encara compta amb 112 plaques franquistes a la ciutat

ERC en demana la seva retirada

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Girona exigeix al govern municipal de JxCat que tregui el centenar de plaques franquistes que continuen a la via pública. Concretament, es tracta de 112 plaques de simbologia feixista que encara estan exposades en habitatges.

La dada es desprèn, segons l’última reunió de la Comissió del Nomenclàtor de Girona, de la revisió de l’inventari de simbologia franquista obtingut del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya de l’any 2009 i 2010. A partir d’aquest inventari s’ha comprovat l’existència en l’actualitat de 79 plaques en blocs de pisos i 33 en cases en filera. “El govern municipal té la seva ubicació exacta i hi ha un registre fotogràfic de totes elles”, remarca la regidora d’ERC a Girona Maria Àngels Cedacers, que sol·licita una calendarització per la seva retirada immediata.

La majoria d’aquestes plaques es troben al barri de Vila-roja (32), seguit de Can Gibert del Pla i l’Eixample Nord (17); Santa Eugènia (16); l’Eixample Sud (12); Carme, Sant Ponç i Taialà (3); Pont Major i la Creueta (2); i la resta a Font de la Pólvora, Germans Sàbat, Mercadal, Montilivi i Pedret (1).

A banda d’aquestes 112 plaques en habitatges, Esquerra Republicana de Catalunya a Girona alerta d’altres elements feixistes que també continuen en diferents punts de la ciutat, així com el nom de carrers i places de la ciutat. Un d’ells son les àligues franquistes del pont de l’Aigua, uns treballs d’eliminació que es van iniciar el setembre de 2018, però que es van quedar a mitges. El cost va ser d’uns 1.600 euros, i les tasques consistien en què l’Ajuntament de Sarrià assumia les obres d’enretirar els símbols, i Girona el de remolinar i repintar el lloc on es trobaven els escuts, per esborrar-ne qualsevol vestigi. ERC de Girona ara evidencia que Sarrià ha complert amb l’acord que van arribar els dos ajuntaments, però en canvi el govern de Girona no. “Exigim a JxCat que compleixi amb els compromisos adquirits amb la ciutadania i amb Sarrià i acabin les obres al pont de l’Aigua”, sosté la regidora d’ERC Maria Àngels Cedacers.

A banda de la silueta d’aquestes àligues franquistes, hi ha altres elements preconstitucionals detectats en diferents punts de la ciutat. Per exemple, hi ha una placa de ‘Relació de grup d’habitatges’ al Grup de Vila-roja; tres símbols al cementiri de Girona; i dos més al Pont de l’Aigua i al Mercat del Lleó. “És de justícia que es treguin”, assegura Cedacers, que reconeix que “a qualsevol país democràtic del món estarien eliminats o en un museu, ja que son símbols feixistes”.