Disminueixen un 30% els furts a Girona durant aquesta campanya de Nadal respecte l'any passat

La Policia Municipal atribueix aquesta reducció de la presència policial a les zones comercials de la ciutat

Segons les dades aportades per la Policia Municipal i l'Ajuntament de Girona, durant aquesta campanya de Nadal s'han registrat 173 delictes i 235 faltes a la ciutat. Això suposa un 16% i un 18% menys respectivament menys dels delictes i faltes que es van produir en el mateix període l'any passat. Concretament, s'han comptabilitzat 114 delictes contra el patrimoni, 43 menys que l'any passat, i 198 faltes contra el patromoni, 42 menys que durant la campanya de Nadal 2010-2011.

Pel que fa als furts, en total s'ha reduït un 30% el nombre de delictes i faltes de furts que s'han denunciat a la ciutat de Girona. Concretament, s'ha reduït un 42,86% els delictes de furt i un 27% les faltes. També s'ha reduït un 28% el nombre de robatoris amb força a la ciutat durant aquestes dades. Tot i les importants disminucions, els robatoris amb violència i intimidació han estat els delictes que menys s'han reduït, passant de 23 l'any passat fins a 22 aquest any, set dels quals s'han produït en establiments comercials.

El cap de la Policia Municipal, Josep Palouzié, ha reiterat que l'apartat que més preocupava al cos policial era els delictes i faltes contra el patrimoni, que inclouen robatoris, assalts violents o atractaments. Palouzié ha destacat que enguany, gràcies a la campanya de Nadal, s'ha reduït un 21% el nombre de delictes i faltes en aquest àmbit.

Augment de la presència policial als carrers

Segons el regidor de Sostenibilitat, Mobilitat i Seguretat, Joan Alcalà, aquestes disminucions responen a l'augment de recursos en la campanya d'aquest any i la major presència policial als carrers. En total, el dispositiu realitzat durant aquestes dades ha comptat amb 24 agents en una operació conjunta entre Policia Municipal, Mossos d'Esquadra i agents cívics. Alcalà ha destacat que en les entrevistes a les diverses associacions de comerciants de la ciutat, la percepció dels propietaris dels comerços i establiments respecte la campanya  ha estat "molt positiva".

El regidor ha reiterat que la major presència policial en els principals carrers comercials com l'Eixample, Santa Eugènia, Sant Narcís i el Barri Vell ha tingut un "efecte dissuasori" per als delinqüents. Al mateix temps, el regidor ha destacat que la majoria de delinqüents són multireincidents que aprofiten el descuit d'una persona o les aglomeracions de gent per robar diners i altres efectes personals.

Tant la Policia Muncipal com els Mossos d'Esquadra han assegurat que la gran majoria de delinqüents multireincidents han estat seguits i controlats pels agents, un fet que ha permès atrapar els infractors de forma més ràpida. Alhora, els agents policials han explicat que la majoria dels delinqüents eren veïns de Girona, tot i que també han apreciat grups de joves d'altres pobles que arribaven a la ciutat per perpetrar diversos delictes.

Enguany els establiments podien utilitzar un telèfon directe amb el cap de serveis de la Policia Municipal per tal d'alertar-los o denunciar algun delicte que s'hagués produït dins el seu establiment. En total, la policia ha rebut 12 trucades.

Baixen les detencions

En comparació amb la campanya 2009-2010, el nombre de detinguts s'ha reduït de 70 fins a 30 en aquesta campanya de Nadal. No obstant això, el regidor Alcalà ha destacat que la gent "no pot relaxar-se" i que cal que "denunciïn els robatoris i furts que puguin patir" perquè és "l'única forma" per millorar la seguretat als carrers de la ciutat. El regidor ha destacat que les denúncies no suposen un entrebanc per als propietaris ja que s'han "agilitzat" els tràmits evitant que el ciutadà hagués de dirigir-se a les dependències policials per presentar la denúncia.

En aquestes mateixes dates, els Mossos d'Esquadra han portat a terme 880 visites a comerços de la ciutat dins l'operatiu 'Grèvol' i han realitzat un dispositiu complementari aplicat sobretot als robatoris amb violència i intimidació a la via pública, els quals s'han reduït un 30% respecte les xifres en aquesta mateixa operació l'any passat.

Enguany també ha estat el primer cop que la Policia Municipal ha comptat amb un compte de twitter, @pmgirona, per donar a conèixer tots els problemes que es produïen a les vies públiques de la ciutat. En dos setmanes, el compte ha passat de 100 seguidors a 340. En total, la policia ha realitzat 199 'piulades'.