Una campanya vol conscienciar els marroquins de la necessitat de vacunar-se abans de viatjar

La Unitat de Salut Internacional del Santa Caterina de Salt calcula que sis de cada deu viatgers que s'haurien de vacunar no ho fan

Només el 40% de les persones que viatgen a l'estranger es visiten amb un metge especialista en salut internacional abans de marxar. Aquesta visita no és obligatòria per viatjar a la majoria de països tot i que algunes vacunes molt concretes -com la febre groga- són imprescindibles per poder entrar a algun país. Tot i això, el cap de la USI recorda que hi ha molts països on existeixen malalties que el viatger pot contraure si no es medica o si no va en compte amb els hàbits de salut mentre està de viatge.

El doctor Ramon Dalmau assegura que el que perceben a les consultes de salut internacional és que els viatgers cada vegada estan més conscienciats i opten per demanar consell abans de viatjar. El metge mira si hi ha algun brot específic al país de destí i aconsella com desenvolupar el viatge per minimitzar els riscos. Dalmau ha explicat que una de les assignatures pendents per fer augmentar aquest percentatge és la comunitat marroquina que, com que no té cap obligació de passar per la consulta, difícilment es vacuna abans de marxar.

"La mentalitat és que si només creues l'Estret recorres poca distància, però són 80 anys menys", ha explicat el doctor Ramon Dalmau que ressalta que els marroquins que viuen a les comarques gironines i que viatgen als països d'origen de vacances s'haurien de vacunar bàsicament de tifus i hepatitis. "Encara que sigui el seu país d'origen, s'han acostumat a uns hàbits de salubritat diferent", detalla Dalmau.

El risc augmenta per a les criatures petites que encara no estiguin vacunades d'hepatitis A i sobretot si el seu destí és alguna zona rural del Marroc on les condicions higièniques solen ser pitjors que a grans ciutats. Per això, la USI engega aquest any una campanya per posar-se en contacte amb els líders de la comunitat marroquina a les comarques gironines per informar-los dels beneficis de vacunar-se i aconseguir així que més marroquins es visitin abans de viatjar.

Revisió després del viatge

La Unitat de Salut Internacional ha detectat un increment en els casos de malària importada per viatgers. Per això, Ramon Dalmau recorda que si es va a un país amb paludisme es pot fer un tractament a base de pastilles i, sobretot, cal evitar beure aigua que no estigui envasada. Això inclou el gel de les begudes fredes o no menjar aliments crus sense coure. A banda de la malària, també hi ha casos de febre tifoidea i paràsits intestinals.

Una altra malaltia importada que combaten, amb el suport de l'atenció primària i la medicina interna, és la malaltia de Chagas, un paràsit molt estès a l'Amèrica del Sud i que ataca el cor i l'aparell digestiu. Dalmau ha explicat que fan anàlisis a possibles portadors de la malaltia a l'atenció primària i, si la detecten, els deriven a la unitat de salut internacional per tractar-los si encara hi són a temps o per fer un control més pròxim al desenvolupament de la malaltia.