Pugna entre el Santander i un fons d'inversió per el Centre d'Empreses del Parc Científic de la UdG

La subhasta del Jaume Casademont i el CENTA queda deserta

La pugna entre el Banc Santander i el fons d'inversió Promontoria Holding ha marcat l'última subhasta dels edificis del Parc Científic de la UdG. Tots dos han volgut adjudicar-se el Centre d'Empreses, i els estira-i-arronsa s'han fet evidents a la sala de vistes del Jutjat Mercantil.

Al final, el Santander és qui ha fet l'oferta més elevada, de 5,1 MEUR. Ara, però, la decisió final queda en mans del jutge, que estudiarà tota la documentació i decidirà qui serà el nou propietari.

D'altra banda, la subhasta dels edificis Jaume Casademont i CENTA ha quedat deserta i ara, segons recull el pla de liquidació del complex, retornaran a la UdG. La gerent de la universitat, Elena Ribera, diu que la sensació que els queda és de "satisfacció moderada".

La subhasta dels tres edificis del Parc Científic i Tecnològic és l'últim capítol del pla de liquidació del complex. Després que a l'octubre es fessin les del Narcís Monturiol i l'H2O, avui sortien a subhasta el Jaume Casademont, el CENTA i el Centre d'Empreses. En total, el seu valor pujava a més d'11 milions d'euros (MEUR).

D'aquest global, el Centre d'Empreses (també conegut com a Giroemprèn) era el que se n'enduia la major part. El complex, que vol ser una plataforma per a empreses tecnològiques i disposa de laboratoris biològics, sortia a subhasta per 7,09 MEUR. El Jaume Casademont, per la seva banda, ho feia per 3,46 MEUR i el CENTA, per gairebé 490.000.

A la sala de vistes del Jutjat Mercantil, però, de seguida ha quedat clar que el Centre d'Empreses centraria la puja. De fet, no hi ha hagut ningú que hagi fet cap oferta per als altres dos. I per tant, tant la subhasta del Jaume Casademont com la del CENTA han quedat desertes.

Això no ha passat, però, amb el Giroemprèn. Ahir, i quan s'estava a punt d'esgotar el termini per presentar ofertes –hi havia temps fins a les dotze del migdia- hi va haver dos interessats amb el Centre d'Empreses. L'un, el Banc Santander. I l'altre, la filial d'un fons d'inversió holandès amb matriu nord-americana, Promontoria Holding 236 BV.

Entre els requisits sine qua non per presentar ofertes, calia oferir com a mínim el 60% del preu de sortida (que era el que va marcar la taxació). El Banc Santander s'hi ha ajustat al mil·límetre, perquè el seu preu de sortida era de 4.258.523,14 euros. I l'oferta del fons d'inversió, tot i ser una mica més alta, tampoc en diferia massa més: 4.258.525 euros.

Divergències amb el pagament

Després d'obrir els sobres, la lletrada del Jutjat Mercantil ha donat temps a una i altra part per millorar les ofertes. A partir d'aquí, s'ha obert una puja que, apart dels imports, també l'ha marcada la divergència amb la manera com el Santander pretenia pagar. I que, fins i tot, ha portat les representants del fons d'inversió a demanar que s'anul·lessin totes les ofertes que fes l'entitat.

Damunt del Centre d'Empreses hi ha vigent una hipoteca de 10 MEUR. D'aquesta, Promontoria Holding en té el 40%; el Santander, un 20%, i el percentatge restant es reparteix entre altres creditors. Inicialment, el Banc pretenia restar del preu ofertat el seu percentatge d'hipoteca, i fer efectiu tan sols la resta de l'import. Però després que la lletrada l'advertís que aquesta fórmula no era legal, la representant del Santander s'ha compromès a abonar-lo tot íntegrament.

Les dues parts han anat apujant l'import que oferien inicialment. Més o menys, de 100.000 en 100.000 euros. Al final, però, qui ha fet l'oferta més elevada ha estat el Santander. En concret, 5,1 MEUR. El fons d'inversió Promontoria Holding s'ha quedat amb 5.010.000 euros.

La decisió, en mans del jutge

Ara, la decisió final correspondrà al jutge. Serà ell qui estudiï la documentació que acompanya les ofertes i, més enllà de la quantitat econòmica, decideixi si es decanta a favor del Santander o del fons d'inversió. Un o altre serà el nou propietari del Giroemprèn.

Pel què fa als edificis Jaume Casademont i CENTA, i com ja va passar amb el Monturiol i part de l'H2O, aquests revertiran a la UdG. Segons fixa el pla de liquidació, de manera gratuïta o en funció del què s'acordi.

La gerent de la UdG, Elena Ribera, ha explicat a la sortida de la subhasta que estan "moderadament satisfets". Des de la universitat, confien que el Santander guanyi la subhasta del Giroemprèn, tot i que Ribera diu que encara falta un cert temps perquè es tanqui tot el procés de liquidació. La gerent, però, ja avança que la seva intenció serà asseure's i parlar amb el nou propietari per veure "com vol portar" l'edifici.

Un procés "llarg i complex"

"Ha estat un procés molt llarg i complex", ha dit Ribera, en referència a tot el que ha viscut el Parc Científic i Tecnològic. El complex va presentar concurs de creditors el gener del 2015 amb un deute que pujava a 41 MEUR. I dos anys més tard, després de no haver-se pogut tancar un acord per salvar-lo, va entrar en liquidació.

Des d'aleshores, la UdG esperava la fase final de tot aquest procés, amb l'esperança que si les subhastes dels diferents edificis quedaven desertes, el dret de superfície retornés a la universitat (però per contra, no el deute). A l'octubre, l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) va adquirir per subhasta el 65% de l'edifici H2O, on estava de lloguer. Un moviment que la UdG no va veure amb mals ulls. Però ara, això sí, la universitat perdrà la propietat del Giroemprèn.

Actualment, al Parc Científic i Tecnològic de la UdG hi treballen 2.254 persones i hi tenen presència fins a 210 empreses i institucions (comptant grups de recerca).