Figueres multarà amb 200 euros qui circuli per la vorera amb un patinet elèctric

En quinze dies han alertat a 72 infractors de les multes que s'aplicaran

Arran de la proliferació dels patinets elèctrics a la ciutat, l'equip de govern de Figueres (Alt Empordà) ha posat en marxa un paquet de mesures a l'espera de tenir una normativa definitiva. Durant un període de dues setmanes s'ha fet una campanya informativa en la qual s'ha explicat als conductors d'aquests vehicles els seus drets i deures. En total s'ha aturat 72 usuaris, dels quals només vuit no complien amb alguna de les mesures establertes.

Així ho ha explicat el cap l'inspector en cap de la Guàrdia Urbana, Josep Maria Riera, aquest dimecres al matí, recordant que el més important és que cadascú "sàpiga quin tipus de vehicle condueix". La campanya informativa, i les sancions que se'n deriven a partir d'ara, fa referència als anomenats Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) que inclouen els patinets elèctrics, però també altre tipus de vehicles propulsats per qualsevol tipus de motor que funcioni amb electricitat.

"Aquells que no ultrapassin els 6 quilòmetres per hora seran considerats joguines" ha apuntat Riera, afegint que si estan conduits per menors de 12 anys podran circular per les voreres i zones de vianants, "sempre que ho facin a la velocitat del pas d'una persona". Pel que fa als vehicles d'una o més rodes, amb velocitat compresa entre 6 i 25 quilòmetres per hora, no necessitaran d'assegurança ni tampoc serà obligatori portar casc.

Els més restringits seran aquells que superin els 25 quilòmetres per hora que necessitaran d'una autorització administrativa per circular, una assegurança obligatòria, i amb els quals els conductors hauran d'anar amb casc i per la via. "Als vehicles se'ls hi apliquen les obligacions i sancions previstes a la legislació sobre trànsit" ha recordat.

Primeres multes

Finalitzada la campanya informativa, des d'aquesta mateixa setmana han començat a posar les primeres denúncies per infraccions. El sergent de mobilitat, David Pey, ha explicat que s'han donat un total de cinc casos, tres d'ells per circular per la vorera. Una de les multes era per escoltar música durant la conducció i, encara una darrera, per circular dues persones sobre un mateix patinet elèctric.

Si circulen per la vorera, la multa ascendeix fins als 200 euros, la meitat si es paga al moment. La mateixa quantitat per fer-ho escoltant música i una suma de 100 euros per a aquells que vagin amb més d'una persona en un vehicle considerat unipersonal. Des de la Guàrdia Urbana també han recordat que durant aquest 2020 només s'ha comptabilitzat un accident de caràcter lleu en què un patinet va envestir una persona a l'avinguda Montserrat a finals de gener.

Des del consistori han explicat que encara queda una tercera fase dins del marc de la campanya que consistirà a realitzar controls planificats. El vicealcalde i regidor de Seguretat de l'ajuntament, Pere Casellas, ha subratllat la "necessitat de posar ordre" i treballar a fons "perquè els usuaris de vehicles propulsats tinguin clares les seves obligacions".

En aquesta mateixa línia s'ha pronunciat el regidor de Mobilitat, Xavier Amiel, qui ha assegurat que la ciutat disposa d'una "complexa xarxa viària" que fa que calgui "treballar de forma transversal" per poder garantir la convivència de vehicles i vianants. També ha recordat que tot plegat es regeix per una normativa provisional – elaborada a partir del reglament de circulació vigent i les directrius de la DGT.