El PSC diu que la meitat de les comarques gironines tenen la inversió per capita més baixa de Catalunya

El partit presenta esmenes al pressupost del 2012 perquè el considera mancat d'ambició i critica que la majoria són "projectes del passat"

Segons han posat de manifest els socialistes gironins, la inversió per capita a la demarcació se situarà aquest 2012 en 238 euros/persona, una xifra per sota de la mitjana catalana. A més, el primer secretari dels socialistes, Joaquim Nadal, ha assenyalat que la meitat de comarques gironines tindran la inversió més baixa de Catalunya. Es tracta del Pla de l'Estany (30 euros/persona), el Gironès (58 euros/persona), el Ripollès (81 euros/persona) i la Selva (91 euros/persona).

Els socialistes han presentat diverses esmenes al pressupost del 2012 per considerar que hi ha "poca inversió i menys ambició". Segons dades del PSC, la inversió a la demarcació ha passat d'una mitjana de 271 MEUR durant els dos governs tripartits a 152 MEUR els anys 2011 i 2012 amb l'entrada de CiU, el que representa una caiguda del 44%.

A més, segons la presidenta gironina del PSC, Marina Geli, les inversions pressupostades són "projectes del passat". "Els nous governs poden canviar projectes però no enganyar; ha passat un any i no hi ha res de nou als pressupostos", ha assegurat Geli que alerta que si no hi ha projectes "no hi ha futur". "Si no marquem cap a on hem d'anar què farem fins el 2015?", s'ha preguntat.

"Esmenes realistes"

El PSC ha posat l'accent en diverses partides que ha trobat a faltar. És el cas d'una partida per posar en marxa la presó unificada de les comarques gironines al Puig de les Bases, un centre que està pràcticament acabat però tancat. "Posar-la en marxa suposa optimitzar recursos perquè deixen de funcionar Girona i Figueres", ha reflexionat Nadal que assegura que es confirma el temor que durant el 2012 la nova infraestructura resti tancada. Segons el primer secretari, també caldria incloure algunes partides per "iniciar" alguns projecte com la variant de Ripoll o les d'Olot i les Preses. "No es tracta d'incloure diners per començar les obres però sí per avançar en tràmits per, quan es torni a recuperar l'economia, poder adjudicar el més aviat possible les obres", ha demanat Nadal.

El PSC també demana al Govern que inclogui partides per iniciar la construcció de l'hospital Josep Trueta, del qual en el pressupost no hi ha destinada cap aportació. Igualment, també han inclòs en les esmenes la construcció de la seu regional dels Mossos, la de diversos centres educatius a Salt, Girona, Figueres, Roses, el Far d'Empordà, Anglès, Vidreres, Campdevànol o Sant Joan de les Abadesses; o partides per iniciar la construcció tant del Museu Thyssen de Sant Feliu com l'Espai Walter Benjamin a Portbou.

El secretari d'organització, Esteve Pujol, ha dit que les esmenes són "realistes" i que es poden incorporar al pressupost. "No hem fet demagògia, som responsables perquè nosaltres demanem que s'iniciïn certs projectes i no que es pressupostin en la seva totalitat", ha remarcat.