Una aplicació per mòbil permet transportar l'usuari al Ribes de Freser d'inicis del segle XX

De moment hi ha registrades una trentena de fotografies

El projecte va començar ara fa quatre anys amb l'objectiu de conservar la memòria gràfica popular de Ribes de Freser. Des de la fundació, Gaspar Tarrida ha explicat que en aquell moment es va crear un bloc a partir de fotografies que els feien arribar els vilatans i on ja es podia comparar el present i el passat del municipi en imatges.

La Fundació Televall ha elaborat aquesta funció per a mòbils a partir d'un sistema anomenat "de realitat augmentada". Segons Tarrida, es tracta d'una tecnologia emergent que permet la combinació del món real amb dades i continguts que afegeixen informació a l'usuari de telèfons intel·ligents. Per Tarrida és important que les tecnologies emergents que van sorgint i es va democratitzat puguin ser presents "tant en un entorn rural com el nostre, com en una gran ciutat com Barcelona".

Quan l'usuari passeja pel poble, des dels mòbils intel·ligents es van veient els punts que contenen informació. Gaspar Tarrida ha explicat que el sistema disposa d'informació virtual en diferents capes "que se superposen a la realitat que estem veient".

Des de la fundació tenen per objectiu posar el sistema al servei de la promoció econòmica del municipi. A més, també s'estan plantejant ampliar l'oferta a d'altres municipis de la comarca del Ripollès.