Un informe diu que Salt va tancar el 2010 amb 800.000 euros negatius i no amb superàvit

L'equip de govern modificarà el pla de sanejament vigent o n'encarregarà un de nou per redreçar la situació

Durant la campanya electoral, l'actual alcalde de Salt, Jaume Torramadé, va afirmar que encarregarien un informe econòmic per analitzar la situació durant el darrer mandat, quan PSC i ERC governaven. Segons Torramadé, no es tracta de demanar responsabilitats a ningú sinó de tenir una "fotografia de la situació" que els permeti preparar els pressupostos del 2012 -que preveuen portar a aprovació al febrer- amb la màxima informació possible.

Segons aquest informe, presentat aquest matí a l'ajuntament, s'han detectat algunes anomalies en referència als comptes fets públics per l'anterior govern. Segons ha explicat l'alcalde, el pressupost del 2010 es va liquidar amb 6.000 euros de superàvit però, després de fer l'informe, s'ha detectat que el pressupost es va tancar amb 800.000 euros en negatiu.

Segons el responsable de l'àrea econòmica, Albert Casellas, això s'explica per diferents motius. Per una banda, perquè en algunes ocasions s'havien comptabilitzat com a ingressos algunes subvencions que s'havien pactat amb altres administracions però que, finalment, no s'havien arribat a cobrar en el termini previst. Per altra banda, també han detectat que s'ha produït una fragmentació en el pagament dels impostos de molts ciutadans -no han donat xifres sobre morositat, però- i això també ha desequilibrat les previsions. Un altre dels factors seria, segons ha remarcat el regidor, una previsió a l'alça dels impostos -com l'ICIO, que grava les noves construccions- que no s'acabava complint.

Previsió negativa per al 2011

Segons ha avançat Casellas, malgrat que encara no han tancat el pressupost de 2011, ja preveuen que sigui negatiu. Per això, davant d'aquesta situació, l'equip de govern ha decidit modificar el pla de sanejament vigent des de finals del 2010 o, fins i tot, es planteja fer-ne un de nou.

Segons ha manifestat l'alcalde, Jaume Torramadé, estan preparant el pressupost del 2012 sota la premissa de ser "molt rigorosos" amb el càlcul dels ingressos. De fet, segons ha posat de manifest, ja tenen constància que hi ha una important desviació entre el càlcul d'ingressos que es va fer pel 2011 i el que finalment acabaran recaptant. En el capítol de l'ICIO, per exemple, s'havien previst uns ingressos de 490.000 euros quan, a final d'any, només s'han ingressat uns 100.000 euros.

A banda de refer el pla de sanejament, l'alcalde ja ha avançat que caldrà fer "importants reajustaments" en el pressupost del 2012. L'estudi ha conclòs que el nivell d'endeutament de l'Ajuntament de Salt és del 107% (fins ara l'ajuntament l'havia fixat en el 100%) i, per tant, no poden demanar crèdits l'any que ve perquè l'estat va rebaixar el límit per poder fer-ho al 75%.

L'ARU no es pot fer

L'alcalde de Salt també s'ha referit al projecte de l'ARU -que preveia enderrocar edificis i remodelar-ne a la zona centre- i ha dit que l'Ajuntament no té diners per tirar-lo endavant. Segons el conveni signat el 2010, el projecte costava 28 MEUR, dels quals 9,5 els posava l'Estat, 14,5 MEUR els particulars i, la resta, l'ajuntament. Segons ha manifestat Torramadé, el projecte és "del tot inviable" perquè l'ajuntament no està en disposició d'aportar el què li pertoca.

Per això, Torramadé ha dit que no poden "seguir negant la realitat" i ha renunciat a tirar endavant el projecte tal i com el va signar l'anterior govern. Ara bé, sí ha remarcat que no renunciar a l'aportació econòmica que preveia fer l'Estat i que, per això, demanaran al govern central que mantingui els 9,5 MEUR i els cedeixi a l'ajuntament per poder seguir invertint en el sector centre.

"Sabem que el què demanem és molt complicat obtenir-ho, però no hi volem renunciar", ha dit l'alcalde que, segons ha avançat, invertiria els diners en comprar habitatges al sector centre amb la voluntat que gent jove i estudiants hi anessin a viure per treure l'estigma de barri de majoria immigrant que té actualment.