L'Espai Marfà vol convertir-se en el 'pol d'atracció' de la música moderna a Girona

El nou equipament cultural acollirà petits recitals i formarà als joves talents musicals del territori

  • D'esquerra a dreta: Ramon Barnusell, Carles Puigdemont, David Ibáñez i Víctor García de Gomar © ACN
    D'esquerra a dreta: Ramon Barnusell, Carles Puigdemont, David Ibáñez i Víctor García de Gomar © ACN

Per primer cop, l'Auditori de Girona presenta la seva programació musical pel 2012 conjuntament amb l'Espai Marfà, el nou centre cultural de la ciutat obert des del passat 23 de desembre. Enguany, l'Auditori enceta el 2012 amb 29 concerts - dos d'ells familiars- i una proposta cultural variada on destaquen les actuacions de Camille, Amaral, Rosario, Pedro Guerra i Mishima, entre d'altres.

El pressupost per aquests sis mesos s'ha reduït un 11% - és de 199.000- tot i que, segons el director de la Fundació Auditori Palau de Congressos de Girona, Ramon Barnurell, aquest descens no ha afectat a la qualitat de la programació musical gràcies a les col·laboracions "público-privades" que manté el centre musical.

Binomi de música clàssica i moderna d'alta qualitat

L'Auditori sempre ha combinat la música clàssica i moderna de qualitat en les seves programacions. Durant els primers sis mesos de l'any i dins la programació de música moderna passaran per l'Auditori noms tant reconeguts com Camille, Amaral, Rosario, Pedro Guerra, DePedro o els catalans Mishima, Pascal Comalade & Cobla Sant Jordi o Maria Coma que oferirà el seu nou treball 'Magnòlia' acompanya del Quartet Brossa. L'Auditori també ha volgut potenciar la creativitat gironina en l'apartat de 'Càpsula 2012' que comptarà amb les actuacions de Smoking Bambino, Miquel Abras i Pulpopop.

La programació clàssica també ve farcida d'orquestres i noms prestigiosos com són la soprano Ainhoa Arteta i el pianista Albert Guinovart que donaran el tret de sortida a les celebracions del centenari del naixement de Xavier Montsalvatge l'11 de març. Un concert on es farà l'estrena mundial de la 'Suite Burlesca', obra del compositor gironí. El director de la Fundació Auditori Palau de Congressos, Ramon Barnurell, ha destacat el pes específic que la commemoració del naixement del compositor té dins la programació de l'Auditori. A més, el centre ofereix concerts de l'Orquestra de Cadaqués acompanyada del virtuós violinista Ara Malikian, de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) amb la pianista Albra Ventura.

L'Auditori reedita per cinquè any consecutiu la col·laboració amb la Ibercàmera i ofereix cinc concerts amb orquestres tant prestigioses com l'Orquestra Filharmònica Nacional d'Hongria, o l'Orquestra de Cambra de Viena i la Simfònia Txaikovski.

Com a novetat i en clau local, la programació clàssica també compta amb el debut de la GIOorquestra, dirigida per Marcel Sabaté i formada per músics de primer nivell, el diumenge 5 de febrer. L'agrupació compta amb l'apadrinament de Nina, Albert Guinovart, Gemma Coma-Alabert i Jordi Molina. A més, també es tornarà a realitzar el cicle de Marató de Veus líriques, organitzat pels Amics de l'Òpera de Girona, on s'oferiran obres de Janacek, Rachmaninov i Mahler.

L'Espai Marfà, un centre de formació

L'Espai Marfà també ha presentat aquest matí la seva programació musical i cultural pels propers sis mesos. L'antiga fàbrica de filats acollirà 11 activitats diverses - cursos, tallers i petits recitals- i pretén configurar-se com "un pol d'atracció" en matèria de música moderna, segons ha assegurat el seu programador musical David Ibáñez.

Durant els propers mesos, el nou centre cultural incorporarà bucs d'assaig i un estudi de gravació per poder portar a terme les activitats culturals. Segons Ibáñez, l'Espai Marfà vol convertir-se en un centre "d'assessorament i formació" que complementi l'ensenyament "reglat" dels músics amateurs i professionals del territori. El centre oferirà tallers d'assessorament de produccions musicals de petit format, manipulació d'equips de so, tallers de Gospel, cursos de fotografia de concert i 'Masterclass' de guitarra amb Tom Principato, Jordi Bonell i Carles Benavent, entre d'altres. A més, el centre cultural oferirà recitals com el de Big Mama i Ramon Sellarès que exposaran el seu treball 'Blues amb lletra'.

Segons Ibáñez, aquestes activitats "ajudaran a formar" els talents musicals i omplirà "els buits" existents tant en el terreny de la creació com de la formació. Les activitats del nou equipament municipal han estat programades en col·laboració amb l'Auditori, la Casa de la Música Popular de Girona/Salt, l'Àrea de Joventuta de l'Ajuntament de Girona i l'Escola de Música Moderna de Girona.