4.500 euros de multa per 'escarmentar públicament' a dos manifestants

La plataforma que dóna suport als joves diu que són "els caps de turc" d'una "estratègia repressiva" per part del Govern

El cas que ha acabat amb l'obertura d'un expedient sancionador es remunta al 27 d'agost de l'any passat. Aquell dia, en resposta a una convocatòria de PxC, es va organitzar una manifestació antifeixista a Salt. Els Mossos d'Esquadra van deixar fer la protesta, però van aixecar-ne acta, que va derivar en un expedient sancionador.

La setmana passada, dos dels manifestants -Sílvia Rispau i Mostafà Shaimi- van rebre la proposta de resolució de l'expedient, que els assenyala com a organitzadors de la marxa. L'escrit, que està pendent de ratificar per part d'Interior, els hi imposa una sanció conjunta de 4.500 euros.

Entre els motius que recull l'expedient a l'hora d'interposar la multa hi ha el fet que la manifestació es va fer sense demanar autorització o que va provocar "greus afectacions al trànsit", com ha precisat Salellas. A més, l'expedient també es fa ressò que tant Rispau com Shaimi van ser els qui van intervenir quan una ciutadana va començar a increpar els manifestants, i per això els assenyala com a organitzadors.

Per a la defensa dels dos joves, aquests motius són del tot injustificats. D'entrada, l'advocat Benet Salellas sosté que, segons recull la Constitució, no cal rebre una autorització per manifestar-se, sinó simplement comunicar-ho (i això, considera la plataforma, ja es va fer a través dels mitjans de comunicació).

El lletrat també ha recordat que la manifestació va tenir lloc en ple agost i que, per tant, no hi va haver problemes de trànsit. Per últim, Salellas ha explicat que tant Rispau com Shaimi, en el moment en què la ciutadana va increpar els manifestats, el que van fer va ser calmar els ànims per evitar que la situació anés a més.

Quantiosa i exemplaritzant

L'advocat també ha criticat que l'import de la sanció que es vol interposar -4.500 euros- és del tot excessiu. "Es tracta d'una multa quantiosa i exemplaritzant feta amb voluntat d'escarment públic", ha dit Benet Salellas. I ha afegit: "Això, a un ciutadà mitjà com en el cas que ens ocupa, comporta problemes".

Benet Salellas ja ha explicat que han presentat al·legacions a la proposta de resolució de l'expedient, i que esperen que la Generalitat rectifiqui i retiri la multa. Sinó, l'advocat ja ha dit que si cal, estan disposats a fer arribar el cas fins als jutjats.

Fitxers policials

Tant Benet Salellas com la plataforma que dóna suport als dos manifestants han criticat que els Mossos d'Esquadra van identificar Rispau i Shaimi exclusivament per fotografia i mitjançant fitxers policials. "Una vegada més, els mossos han utilitzat els seus fitxers policials polítics amb què persegueixen els activistes de les organitzacions i els moviments socials", ha dit la portaveu de la plataforma, Judit Font.

Salellas també ha dit que aquests fitxers -que ha definit "'d'antidemocràtics i -fins i tot- il·legals"- no contenen dades de persones amb antecedents, sinó d'aquelles que participen en determinades activitats socials a la ciutat.

La plataforma en suport als dos manifestants ha denunciat que el cas forma part d'una "estratègia de repressió sistemàtica" per part de la Generalitat envers aquest tipus de moviments, amb l'objectiu -segons asseguren- de sufocar el dret a manifestació. Per donar suport a Rispau i Shaimi, ja s'ha convocat una manifestació per al proper dia 21 de gener a les sis de la tarda a Girona. La marxa sortirà de plaça Catalunya. A més d'això, la plataforma ha engegat una campanya per evitar que s'acabi interposant la sanció, que compta amb més de 360 adhesions individuals i de 50 entitats.