La meitat dels pisos turístics de Girona es concentren al Barri Vell

En total n'hi ha 869 en tota la ciutat

La plataforma Més Barri Girona ha publicat unes xifres on asseguren que a la ciutat hi ha actualment 869 pisos amb llicència d'Habitatge d'Ús Turístic (HUT). Amb tot, l'entitat desglossa aquests números i apunta que 430 es concentren al Barri Vell, el que suposa un 49,48% del total.

Amb tot, l'Associació de Veïns del Barri Vell han reaccionat avui a les dades i han demanat celeritat a l'ajuntament per iniciar el procés participatiu aprovat en plenari al voltant del Pla Local d'Habitatge. En aquest sentit, l'entitat veïnal considera provat que existeix "un problema" quan "un de cada cinc pisos ja té la llicència d'ús turístic".

La resta de barris on hi ha més concentració de pisos turístics són l'Eixample Nord amb 120 (13,82%) i el Mercadal amb 101 (11,64%).

Lloguer molt elevat

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va relativitzar l'impacte que tenen els apartaments turístics en el preu del lloguer a la ciutat i, concretament, al Barri Vell durant una entrevista a Catalunya Ràdio el passat mes de gener. Madrenas va assegurar que actualment hi ha uns 800 pisos al municipi que tenen una llicència HUT. De tota manera, un estudi elaborat per la Universitat de Girona (UdG) apunta que de tots ells "només un 35%" es destinen a finalitats turístiques.

Madrenas va explicar que això es deu al fet que molts propietaris van optar per registrar alguns pisos que no són apartaments turístics amb aquesta llicència "davant del temor d'aprovar una moratòria", tot i que finalment no s'ha adoptat cap restricció d'aquest tipus.

Per aquest motiu, l'alcaldessa creu que els menys de 300 pisos turístics a la ciutat no poden influenciar de forma important en el preu del lloguer a la ciutat. "De 50.000 habitatges a la ciutat, si el problema del preus són 280 pisos, que algú m'ho expliqui", va afegir la batllessa.