La Foeg preveu un 2012 negre a comarques gironines amb una taxa d'atur de fins el 23%

L'informe de la patronal recull que es continuarà destruint ocupació i centra les esperances en "salvar" la segona meitat de l'any

Les comarques gironines van tancar l'any passat amb 58.620 aturats, cosa que suposa un increment del 6,55% respecte les dades del 2010. I per a aquest 2012, segons recull l'informe de conjuntura econòmica que elabora periòdicament la patronal Foeg, les previsions no són gens esperançadores.

"L'empitjorament de les perspectives econòmiques s'ha confirmat i consolidat; la segona meitat del 2011 ha estat dolenta i l'inici del 2012, també", ha exposat un dels autors del document, l'economista Modest Fluvià. L'informe augura un any negre per a l'economia gironina, i indica que la recuperació del mercat laboral -"allò que més ens preocupa", ha dit Fluvià- es posposa a "dates llunyanes", que ni els mateixos autors de l'estudi s'atreveixen a aventurar.

Segons ha explicat l'economista, durant els propers dotze mesos es continuarà destruint ocupació i creixerà tant la taxa d'atur com les persones sense feina. "Per poder generar ocupació caldria créixer al voltant d'un 1,5% i per reduir l'atur, al voltant d'un 2%; però malauradament, no esperem assolir cap d'aquests reptes", ha indicat l'autor de l'informe Foeg.

L'estudi vaticina també que, a la demarcació, la taxa d'atur es podria arribar a enfilar fins al 23% quan es tanqui el 2012. A més, l'informe Foeg també recull que al sector de la construcció encara queden molts ajustaments per fer. "L'estoc d'habitatges continua i l'ajustament de preus no s'ha completat", ha dit Modest Fluvià.

Salvar la segona meitat

La patronal gironina centra ara les esperances en "salvar la segona meitat del 2012". Sobretot, confiant en l'empenta que sectors com les exportacions i el turisme poden aportar a l'economia de les comarques gironines.

Això sí, la Foeg també alerta que el sector turístic pot perdre pistonada si la taxa turística s'acaba aplicant. "En principi, les previsions d'ocupació no han de variar massa respecte la temporada passada, però la imposició de la taxa ens pot aportar una crisi més profunda", ha declarat el secretari general de la Foeg, David Hugas.

Pel que fa a les exportacions, l'informe Foeg constata que les comarques gironines aprofiten "bé l'empenta exterior, que contrasta amb l'atonia del consum intern". En aquest punt, el document diu que "la debilitat de l'euro hauria d'ajudar" les exportacions gironines i recomana a les empreses buscar i obrir nous mercats. A l'altre costat de la balança, però, l'informe també alerta que "la contracció econòmica de l'àrea europea" pot dificultar les vendes a mercats exteriors.

La reforma laboral i la liquiditat, essencials

Tot i que els autors de l'informe no puguin aventurar en quin moment la situació econòmica començarà a fer un tomb, des de la Foeg ja alerten que "la reforma laboral serà essencial" a l'hora de redreçar l'economia. A més, segons el seu secretari general, al costat d'aquesta modificació també s'ha de donar "una entrada de liquiditat a les empreses per part de bancs i caixes" per permetre afrontar la recuperació.