Entra en servei el nou edifici ambulatori del Trueta amb 1.460 visites programades el primer dia

Desconcert entre alguns pacients pel canvi de consultes i crítiques d'altres per la manca d'aparcament

El nou edifici ambulatori té dues plantes, ocupa 3.202 metres quadrats i acull 89 consultes. D'aquestes, 74 les utilitzen professionals de l'Institut Català de la Salut (ICS) i, les quinze restants, de l'Institut Català d'Oncologia (ICO).

La instal·lació dels mòduls prefabricats a l'aparcament de pagament del Trueta va començar a principis d'agost. A priori, havien de servir per traslladar serveis de l'hospital mentre començaven les obres de demolició i construcció del nou sociosanitari. Tot i això, el nou Trueta ha quedat ajornat sense data, per les dificultats econòmiques i perquè el Govern no vol aixecar un edifici sobre uns terrenys que no són seus (són propietat de l'Estat).

De totes maneres, per esponjar espais a l'hospital, i millorar l'organització de les consultes externes, Salut ha aixecat igualment el nou ambulatori. A partir d'avui, el nou edifici reunifica consultes que fins ara estaven dividides entre el Centre d'Especialitats Güell i tres plantes de l'hospital Josep Trueta.

Algunes de les consultes que fins ara estaven al Güell, i que a partir d'aquest dilluns acullen els mòduls, són les de ginecologia i obstetrícia, medicina general o dermatologia. Radiologia i rehabilitació continuaran repartides entre els dos centres, com fins ara.

Una oportunitat

La coordinadora d'àrea ambulatòria del Trueta, Cristina Barceló, assegura que el nou edifici és "una oportunitat" per millorar la gestió de les consultes. "Serà molt més còmode, no només per a nosaltres, sinó també per als pacients, que en un sol lloc ho tindran tot", indica.

Barceló explica també que aquells serveis que notaran més el trasllat seran els de traumatologia, digestiu i pediatria. "Els dos primers, perquè tenien moltes consultes dispersades; i en el cas de pediatria, perquè aquest nou centre ambulatori té una àrea específica destinada a l'especialitat, que evita que els infants es barregin amb pacients adults", concreta.

Aquest primer dia, el nou ambulatori ja ha planificat 1.460 visites, la majoria de les quals -fins a dues terceres parts- són de l'ICS. En total, l'edifici de consultes externes pot arribar a acollir fins a 1.600 visites diàries.

El canvi, però, ha agafat per sorpresa alguns dels pacients que avui tenien hora programada. Molts explicaven que havien anat fins a l'hospital -com fins ara- i que allà, s'havien desconcertat en veure que els consultoris estaven buits.

"No en tenia ni idea, no ens havia arribat cap avís que havien canviat de lloc", ha dit una pacient, Cristina Úbeda. "El que caldria és posar un cartell a l'entrada de l'hospital Josep Trueta que n'informés, suposo que com que és el primer dia és normal que la gent vagi despistada", explicava el pare d'una pacient, Julio Merino.

Tot i que els pacients asseguren que el tracte que reben per part dels metges és molt bo, alguns sí que lamenten que el canvi d'edifici els provocarà inconvenients. Sobretot, les persones grans. Aquest és el cas de l'Avelina Novoa, que té 81 anys i ha arribat a l'hospital amb autobús.

"Quan hem demanat on eren les consultes, perquè ens ho hem trobat tot tancat, ens han informat molt bé; però jo vaig molt coixa i, des de la parada de l'autobús fins aquí, he de caminar molt, i això és un inconvenient", lamentava l'Avelina.

Cues a l'aparcament

Al lloc on hi havia més desconcert, però, era a l'aparcament de pagament de l'hospital. El nou edifici se n'ha menjat la meitat, i aquest matí de seguida ha quedat petit. Hi havia cues de cotxes esperant per entrar i d'altres que, directament, optaven per aparcar damunt del carril bici.

"Sort que la meva companya ha agafat la meva mare, que té 88 anys, i l'ha acompanyada a dins mentre jo intento aparcar; és impossible aparcar en aquesta zona i no pots anar gaire lluny si portes una persona gran", comentava Joan Escalona, un dels conductors que s'esperaven.

Des de l'hospital Josep Trueta s'assegura que la ubicació del nou edifici ambulatori es va decidir després de fer un estudi -inclòs dins el pla de mobilitat del centre- que reflexava que, de mitjana, només s'ocupava un 50% de l'aparcament de pagament. El centre sociosanitari també és conscient de les molèsties que pot ocasionar que l'edifici s'hagi menjat part de l'aparcament.

Més de 3.000 metres quadrats

El nou edifici ambulatori té dues plantes i una superfície total de 3.202 metres quadrats. L'obra, adjudicada a la constructora d'Aro, ha costat 3.581.000 euros més IVA. Aquest espai acollirà les consultes d'angiologia i cirurgia vascular, cardiologia, cirurgia cardíaca, cirurgia general i digestiva, oral i maxil·lofacial, cirurgia ortopèdica i de traumatologia, cirurgia pediàtrica, plàstica i reparadora, cirurgia toràcica, dermatologia, endocrinologia i nutrició, gastroenterologia i aparell digestiu, ginecologia, medicina interna, nefrologia, neurocirurgia, neurologia, obstetrícia, pediatria, pneumologia, urologia i les consultes ICO hematologia clínica, oncologia mèdica i oncologia radioteràpica.

De les 89 consultes que hi ha al nou edifici assistencial, 74 les utilitzaran professionals de l'Institut Català de la Salut i 15 de l'Institut Català d'Oncologia. Fins ara, algunes consultes estaven repartides entre el mateix hospital Josep Trueta de Girona i el Centre d'Especialitats Güell, situat també a la capital gironina. Amb la posada en funcionament de l'edifici ambulatori, han reordenat els serveis amb l'objectiu d'unificar-los en un sol espai i evitar que els ciutadans hagin d'anar d'un centre a l'altre per rebre l'assistència completa.

Així, el Güell es queda amb les consultes d'al·lergologia, oftalmologia (que s'hi traslladarà el mes d'abril), otorinolaringologia, reumatologia, atenció de salut sexual i reproductiva (Assir) i part de radiologia i rehabilitació. De fet, aquests tres últims són els que continuaran repartits entre els dos centres, com fins ara.

L'atenció ambulatòria al Trueta ha incrementat en els darrers vuit anys més d'un 16% mentre que els tractaments a l'hospital de dia s'han multiplicat per tres. Les visites oncològiques s'han incrementat un 16% des del 2007 fins al 2010.