El gironí Rafael Nadal guanya el Josep Pla amb un retrat 'natural' de la petita burgesia

Álvaro Pombo raona sobre la fragilitat del "bé" vers el "mal" en la cura dels uns als altres

Nadal ha explicat que ell mateix és l'excusa per explicar "una família singular i un moment especial pel país", a més del procés que han viscut en les últimes dècades moltes famílies de la petita burgesia de fora de Barcelona, que es diferencia perquè la de fora de la capital és menys poderosa i ha arribat a tenir certs "privilegis" a través de "sacrifici i austeritat". "Podria ser la història d'altres famílies", ha assegurat.

El periodista ha confessat que ha escrit ara ell llibre perquè té més temps que quan es dedicava al periodisme del dia. Tot i tenir les idees al cap, no podia dedicar prou temps a escriure, cosa que sí pot fer en l'actualitat, ja que es dedica a un periodisme més reflexiu.

Per la seva banda, Álvaro Pombo, fent gala del seu humor i retòrica, ha dit que tot i ser una novel·la curta, d'unes 200 pàgines, tracta la història amb nombrosos capítols, com si cadascuna fos una seqüència. Per Pombo, la història evidencia la falta de cura d'algunes persones envers les altres. En aquest sentit, ha considerat "absurda" la frase del filòsof francès Jean-Paul Sartre en considerar que "cal fer el mal perquè el bé ja està fet". Segons ell, la crisi política i econòmica actual demostra tot el contrari, que el mal triomfa i que els éssers humans han de fer el bé, tot i ser fràgil, per contrarestar-lo.