Els pescadors de gamba de Palamós amplien a tres mesos la veda en els punts més sobreexplotats

No es faran captures a les capçaleres de Sant Sebastià i el Rustoll, que és on es concentra el major nombre d'exemplars de gamba petita

El patró major de la Confraria de Palamós, Francesc Benaiges, ha explicat que han decidit aquesta primera mesura per intentar reactivar les captures, després de veure com durant el 2011 s'ha mantingut la quantitat d'exemplars pescats respecte l'any anterior però les mides no eren les adequades. "Estem molt preocupats amb la gambeta i hem decidit emprendre mesures més dràstiques", assenyala, i recorda que l'any passat ja es va deixar de pescar gamba un dia a la setmana. Aquesta mesura ha tingut un efecte positiu amb les captures però el que fa falta ara és "donar temps" als exemplars petits perquè puguin crèixer.

I és que, segons explica Benaiges, una de les causes d'aquesta sobrexplotació es troba en el canvi climàtic. Fa deu anys, la mateixa gamba tenia uns cicles de 2-3 anys que feien la funció de veda natural, ja que es quedava al fons i en èpoques de menys fred tornava a pujar. Ara, amb les temperatures més càlides, la gamba "sempre està al mateix lloc", explica el patró major, i això fa que cada vegada se'n pesqui de més petita.

La prova és que durant el 2011 s'ha pescat molt poca gamba grossa i mitjana, la que més es cotitza al mercat, i només s'ha hagafat gambeta. És per això que els pescadors han decidit durant junta general celebrada aquest dimecres passar a l'acció i emprendre mesures "més dràstiques".

Buscar solucionsdes del propi sector

Asseguren que l'admnistració està al corrent de la seva situació i esperen que puguin ajudar-los. Però són conscients que no se'n poden "refiar" i que són ells mateixos els que han d'intentar de buscar solucions. Segons Benaiges, "farem un esforç enorme perquè els balanços han estat inferiors i la gent està resignada però hem de fer alguna cosa o si no, ens tocarà plegar".

Per altra banda, estan estudiant un paquet de mesures que inclouria també la creació d'una comissió d'estudis on s'analitzi la situació de totes les pesques que es fan a la zona.

El mes de febrer, es mantindrà la veda a tota la flota tal com estava prevista. Actualment, hi ha un total de 33 embarcacions, de les quals una vintena estan dedicades a la gamba.