El Banc dels Aliments de Girona tanca el 2011 amb un augment rècord del 30% de beneficiaris

Durant l'any passat es van recaptar 1.450 tones de menjar, gairebé el 20% més que el 2010

El Banc dels Aliments de Girona va ser el segon a nivell estatal a crear-se fa ja 22 anys. Des de llavors, mai abans havia arribat a recaptar el nombre d'aliments que ha recollit durant el 2011. L'any passat, pels magatzems de l'entitat van arribar a passar-hi més de 1.450 tones de menjar provinent d'empreses de la demarcació, donacions individuals o aliments procedents d'ajudes europees o estatals. Aquesta xifra supera gairebé en un 20% el menjar distribuït durant el 2010, quan la crisi ja era una realitat perfectament palpable.

L'entitat ha registrar una altra xifra rècord també pel que fa al nombre de beneficiaris. A final del 2010 s'havia ajudat a 25.000 persones i, un any més tard, la xifra de beneficiaris ha crescut un 30% fins superar els 32.000 ciutadans. En els darrers temps, el vicepresident de l'entitat, Joan Jorba, ha afirmat que hi ha hagut canvis en el perfil de les persones que reben l'ajuda. Segons explica, si fa tres o quatre anys la majoria de beneficiaris eren d'origen estranger, Jorba ha assegurat que ara les persones que s'adrecen per primera vegada a les entitats benèfiques a demanar menjar són persones del país que s'han quedat sense feina ni recursos.

Més necessitats encara per al 2012

Davant aquesta situació, Jorba fa una previsió encara a l'alça per a l'any que comença. Segons ha avançat, preveuen que augmenti encara en un 30% més la gent que necessitarà aliments. Per això, des del Banc dels Aliments consideren molt important la col·laboració de les empreses agroalimentàries, els ciutadans i qualsevol entitat que vulgui col·laborar.

Jorba ha reflexionat entorn les necessitats que està generant la crisi entre els ciutadans de Girona però també n'ha fet una lectura positiva. Segons ha afirmat, la crisi està fent que hi hagi més solidaritat i que el Banc dels Aliments rebi més menjar que mai. "Hi ha casos de persones que ens venen a prestar ajuda que ens fan caure la baba", ha assegurat Jorba.

Prova d'això són els resultat de menjar recollit durant el 'Gran recapte d'aliments', una campanya extraordinària que l'entitat organitza a tot Catalunya finals de novembre. A nivell de Girona es van fixar com a objectiu recollir el doble d'aliments que el 2010, quan es van aconseguir 50 tones. Doncs, tal i com ha explicat Jorba, finalment es va aconseguir triplicar el nombre d'aliments per tal que els més necessitats tinguin menjar per a les dates nadalenques. De manera estable, el Banc dels Aliments compta amb més d'una vintena de voluntaris i, per al gran recapte, es van arribar fins als 1.500.

Col·laboració amb supermercats

El vicepresident de l'entitat ha criticat la imatge que es veu a diari, segons ha dit, a les hores de tancament de la majora de supermercats. "De vegades hi ha cua de fins a cinc persones que esperen per endur-se menjar que llencen els supermercats", ha manifestat. Per això, ha afirmat que un dels objectius que es volen fixar és augmentar la sensibilitat de les cadenes de supermercats més importants per tal que no tirin menjar.

Des del passat mes de juliol el Banc dels Aliments de Girona manté una col·laboració estable amb la cadena de supermercats Caprabo a nivell de tota la demarcació. Això permet que, dos cops per setmana, voluntaris d'entitats benèfiques que habitualment van a buscar menjar al Banc dels Aliments puguin anar directament al supermercat per endur-se productes frescos que estan a punt de caducar. D'aquesta manera, entitats que tenen menjadors en poden fer ús de manera quasi immediata.

En els 22 anys d'història del Banc dels Aliments, l'entitat mai ha disposat d'un magatzem estable on dipositar el menjar. En els darrers temps, una empresa els havia cedit unes dependències a Riudellots. Segons ha avançat Jorba, estan a punt de tancar un acord amb l'empresa gironina Ferros Puig per cedir-los unes instal·lacions que tenen en desús a l'entrada est de la ciutat de Girona. Això permetria al Banc dels Aliments instal·lar-hi cambres frigorífiques i congeladors que permetessin emmagatzemar en millors condicions el menjar.