Naturalistes presenten al·legacions a la renovació de l'autorització ambiental d'Hinojosa a Sarrià

La plataforma veïnal Prou considera que és un "despropòsit"

L'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) ha presentat al·legacions a la resolució provisional de Territori i Sostenibilitat sobre la renovació de l'autorització ambiental de la fàbrica d'Hinojosa a Sarrià de Ter (Gironès). L'entitat ho ha fet amb el suport de la plataforma veïnal Prou, després que ja presentessin junts al·legacions abans que es donés l'autorització.

a plataforma ha difós un comunicat en què considera un "despropòsit" la decisió de la Generalitat, ja que creuen que amb l'autorització el Govern "assumeix que l'empresa ha contaminat i segueix contaminant".
 
En les al·legacions presentades, l'Associació de Naturalistes de Girona apunta que una analítica sobre la contaminació del sòl es mostra com Hinojosa aboca més quantitat d'arsènic i mercuri de la permesa. De tota manera, l'entitat creu que l'empresa no clarifica si els punts d'anàlisi són els mateixos que s'han analitzat en campanyes posteriors per saber si els residus poden afectar o no als aqüífers de la zona.

Per altra banda, en les al·legacions també es remarca que l'empresa reconeix abocar residus de la depuradora al riu Ter per sobre dels límits permesos. Segons el document, aquests abocaments podrien venir d'un mal funcionament de la depuradora a causa de la seva antiguitat o per un excés del volum d'aigua que produeix la fàbrica. Per això creuen que cal reduir "els nivells de producció de la fàbrica" fins a un nivell màxim permès per abocar al Ter. Sinó, demanen a Hinojosa que tanqui fins que "no hagi adequat les instal·lacions de la depuradora al volum real de producció".

També adjunten un estudi de les olors que genera la fàbrica al municipi. L'informe posa de manifesta que Hinojosa "segueix superant el valor límit" de les ordenances municipals en matèria d'olors. Per això reiteren que es minimitzi l'activitat de la fàbrica fins que no es compleixi també la normativa municipal.
 
L'ANG considera que el Departament de Territori i Sostenibilitat és responsable de garantir la qualitat de l'aire i per això, si es manté l'autorització ambiental, "l'administració no està atenent les seves obligacions", ja que en el municipi de Sarrià de Ter no hi ha cap sensor que mesuri la qualitat de l'aire, tot i la gran quantitat d'indústries que hi ha.

Per últim, l'entitat ecologista també recull la denúncia d'alguns treballadors sobre l'incompliment d'algunes mesures de seguretat per part de l'empresa. Segons el sindicat de treballadors, s'han produït diversos incendis a causa de la falta de mesures de seguretat.