Denuncien un banc per fer perdre tot els estalvis a una parella de Girona

Els afectats, que estan a punt de jubilar-se, asseguren que l'entitat a qui van confiar 230.000 euros no els ha informat de res

La parella afectada és un matrimoni de Girona. Ell és un torner autònom a punt de jubilar-se i ella, és mestressa de casa. El matrimoni va confiar els estalvis de tota una vida al seu banc, en concret 230.000 euros, amb la intenció de posar-los a termini fix i poder obtenir una rendibilitat que els servís de coixí per a la jubilació.

Segons concreta el seu advocat, Carles Deutú, la parella volia contractar productes que fossin "molt segurs, garantits i amb disponibilitat a curt termini o immediata". En comptes d'això, però -com recull la demanda- el director de l'oficina va col·locar els diners al mercat financer islandès, comprant un producte d'alt risc que ni tan sols va dirigit a particulars.

En concret, indica Deutú, l'entitat va destinar "aquests sacrificis de tota una vida" a comprar accions preferents del Landsbanki Bank, un dels tres principals bancs d'Islàndia. Es tractava d'una emissió de deute a llarg termini, emesa pel Banc Central d'Islàndia a un interès anual del 6,50%, per ser liquidada trimestralment.

L'operació, però, comportava dos riscos. D'entrada, els titulars no podien recuperar els diners fins al cap de 43 anys i, a més, el retorn de la inversió anava lligada a la situació financera de l'entitat islandesa. Com que tant el Landsbanki com els altres dos es van enfonsar, el matrimoni de Girona ha perdut tots els seus estalvis.

Sense informació

Carles Deutú assegura que, en el moment de contractar l'operació -el juny del 2006- el director de l'oficina no va donar la informació necessària als afectats. Explica que l'única cosa que se'ls va dir era que es tractava d'un producte que els permetria obtenir "una renda fixa i amb possibilitat de reintegrament segura", però que no se'ls va informar dels riscos.

A més, l'advocat explica que el banc també va incomplir una normativa europea que té com a objectiu protegir els inversors minoristes. "Els nostres clients pertanyen clarament a aquest grup, i l'entitat demandada no hauria d'haver-lo conduit mai a invertir en un producte com aquest", especifica Carles Deutú.

Des del bufet d'advocats Frade Gobeo de Girona, on treballa Deutú, es van enviar diversos burofaxs al banc perquè el matrimoni afectat pogués recuperar la inversió. Com que no se n'ha rebut resposta, la parella ha portat el cas als tribunals i ha presentat una demanda de reclamació de quantitats davant el Jutjat de Primera Instància de Girona.

La demanda exigeix al banc que faci marxa enrere, i que anul·li el contracte de l'operació, i a més també reclama una indemnització per als afectats. Carles Deutú es mostra confiat que el conflicte es resolgui a favor del matrimoni en el termini d'un any, i assegura que, de la manera com es va portar a terme l'operació, "l'única possibilitat que tenien els meus clients era perdre els diners".

Enganxar-se els dits

La parella gironina, però, no ha estat l'única en enganxar-se els dits amb una operació d'alt risc com aquesta. Segons l'expert financer i director general d'Argenta Patrimonis, Joan Manuel Casanovas, malauradament l'enfonsament d'Islàndia ha provocat més casos com aquests arreu de Catalunya.

"Aquestes inversions es venien com a conservadores perquè donaven una rendibilitat trimestral; des de l'any 2008 però, d'ençà que els tres bancs es van enfonsar, això va afectar molta gent del nord d'Europa, però també d'aquí", explica Casanovas. L'assessor financer, que dirigeix una EAFI (Empresa d'Assessorament Financer Independent) recomana als petits inversors que s'informin bé, ja sigui amb empreses del seu sector o bé amb advocats, abans de contractar qualsevol producte d'aquest tipus.