Les Cambres de Comerç gironines descarten fusionar-se si no ho 'exigeix' la nova llei estatal

Domènec Espadalé preveu un primer semestre d'any magre i confia que les exportacions i el turisme salvin el segon

La supressió de les quotes obligatòries ha deixat les Cambres de Comerç amb "recursos minvats", ha admès Domènec Espadalé. El president de la cambra de Girona ha tret xifres per exemplificar la situació, i ja ha avançat que, de cara a l'any vinent, d'entrada només compten amb les quotes que pagaran entre 150 i 160 empreses de la demarcació (que són les que facturen més de 10 MEUR i tenen beneficis).

El president també ha recordat que tant la crisi com la supressió de quotes passaran factura al pressupost de la corporació, que s'haurà reduït 2,5 MEUR en els darrers quatre anys. I és que, per a aquest 2012, la Cambra de Comerç de Girona preveu disposar d'1,6 MEUR de recursos, mentre que a l'any 2007 aquesta xifra era de 4 MEUR.

Per afrontar la situació, les tres cambres de comerç gironines -Girona, Palamós i Sant Feliu de Guíxols- mancomunaran serveis. Entre d'altres, en matèria de formació i comerç exterior. Domènec Espadalé ha explicat que les tres institucions estan preparant el llistat dels serveis que s'oferiran conjuntament, un document que es preveu tenir enllestit aquest mateix mes de gener.

A més, amb la intenció de motivar les empreses, a l'hora d'oferir determinades activitats, les cambres proposaran una mena d'abonament o "bonificació" a aquelles que paguin la quota voluntària.

De totes maneres, però, Domènec Espadalé ja ha avançat que totes tres cambres descarten fusionar-se, a no ser que així "ho exigeixi" la nova llei estatal que s'haurà de redactar. "A la llarga ja es veurà, però si veiem que podem mantenir les nostres estructures amb un cost assumible i continuar donant serveis a les empreses, no hi ha ganes de fer cap més pas", ha declarat Espadalé.

De fet, el president ja ha dit que l'actual estructura permet garantir la presència de cambres de comerç "arreu del territori" gironí. Bé sigui perquè n'hi ha alguna d'implantada -com és el cas de Girona i el Baix Empordà- o bé sigui perquè hi tenen presència en forma d'antenes -com passa a la Garrotxa, la Selva i l'Alt Empordà.

"Els passos que fem ara ja ens permeten estalviar costos, i creiem que de moment mancomunar serveis és suficient; després ja veurem què ens exigeix la llei", ha dit Domènec Espadalé.

Un primer semestre magre

La Cambra de Comerç de Girona preveu que la demarcació tanqui aquest 2011 amb un tímid creixement (del 0,6 o bé del 0,7%). Espadalé ha dit que aquest ha estat "un any difícil", sobretot durant el segon semestre, en què es van estroncar les previsions i l'economia va tornar a anar de baixada.

I segons la cambra, el primer semestre del 2012 també serà magre. Domènec Espadalé, però, ha dit que confia que els números millorin a partir de la segona meitat d'any, sobretot per la confiança que hi ha dipositada en les exportacions i el turisme.

Per al president de la Cambra de Comerç, però, hi ha dos factors més que hauran de jugar fort a l'hora de reactivar l'economia. Per una banda, que el govern estatal faci "una adequada reforma laboral". I per l'altra, que la injecció de fons que ha fet el Banc Central Europeu (BCE) arribi "a les empreses i als consumidors", ha conclòs Domènec Espadalé.