Més de 1.000 persones s'apleguen per netejar les platges devastades pel temporal a Blanes

Han treballat entre Sa Palomera i la desembocadura del riu Tordera

Blanes continua treballant per recuperar la normalitat després que gran part de les seves platges quedessin afectades pel pas de la borrasca.

Per accelerar aquest procés s'ha organitzat una jornada de neteja ciutadana amb l'objectiu de recollir els sediments que el temporal va anar dipositant al llarg del litoral. En total s'han recollit 30 tones de residus, que s'han anat separant en tres fraccions diferents per facilitar-ne el posterior reciclatge.

Entre les restes més nombroses destaquen les vegetals: canyes, fulles, troncs, branques o pinyes, tot i que també s'ha trobat una important quantitat de plàstics i microplàstics. La coordinadora de l'acció, ha explicat que "durant tot l'any ja es fan diferents activitats de neteja" i que els ha sorprès la resposta massiva que s'ha rebut en aquesta ocasió. "Estem molt contents, no ens esperàvem que vindrien més de 1.2000 persones" ha apuntat Lara Salmeron.

El punt de trobada ha estat a quarts de deu del matí a la platja de Sa Palomera, on s'ha lliurat tot el material necessari als voluntaris. També s'ha dividit la gent en grups i s'han donat algunes indicacions. "Com per exemple la importància de preservar la posidònia oceànica, que va molt bé per retenir la sorra i pel caire ambiental que té", ha apuntat Salmeron. Entre tots els assistents hi havia gent de totes les edats: des de nens i nenes fins a jubilats. Un d'ells ha estat en Pau Robalart, que va veure la convocatòria per xarxes socials i la va trobar engrescadora. "En el meu cas estava al grup dels que recollíem plàstics petits" ha especificat, afegint que troba bé que s'hagi agrupat tothom en un sol dia "perquè la gent hi anava igualment pel seu compte".

Els participants més joves

El gruix més important de voluntaris l'han configurat estudiants de diversos centres educatius públics i privats de Blanes, acompanyats del respectiu professorat. També n'hi ha que han vingut des de més lluny, com per exemple un grup de prop d'un centenar d'alumnes d'ESO d'un col·legi gironí. Tots ells han coincidit en la importància de retirar els residus i, fins i tot, alguns s'han sorprès de la gran quantitat que n'han trobat.

En el cas de l'Institut Serrallarga, tenia assignada una de les zones més devastades, a la desembocadura del riu Tordera, i ha pogut veure de primera mà els efectes del temporal. Un dels seus alumnes, Gustavo Ezequiel, ha destacat que sobretot s'han centrat "a retirar les canyes i les branques", una tasca que no se li ha fet pesada i que ja li va semblar interessant quan es va plantejar a classe. Segons un dels mestres d'aquest centre, l'Albert Alaba, es tracta d'una activitat molt enriquidora per a l'alumnat, ja que els pot ajudar a copsar "els efectes del canvi climàtic" així com les conseqüències "del temporal a les zones on viuen".

Més jornades de neteja

Davant l'interès mostrat pels centres educatius i l'allau de propostes d'entitats, col•lectius i particulars per ajudar a retirar les restes que va deixar el temporal, es va optar per organitzar la neteja popular en un dia lectiu. De cara als pròxims mesos, però, l'ajuntament ha assegurat que s'estan programant més activitats de neteja de la platja, el fons marí i espais naturals. A l'estil d'altres accions d'aquests tipus, s'organitzaran coincidint amb diumenge per facilitar que hi puguin participar aquells ciutadans que treballen entre setmana.