Els pressupostos de la Generalitat per al 2020 destinen 96,13 MEUR en inversions a les comarques gironines

Destaquen la millora de la C-66 al Pla de l'Estany

Els comptes de la Generalitat per a aquest 2020 suposen un increment substancial de la inversió al territori respecte als del 2017, els últims que el Parlament va aprovar. Els 96.135.052,07 euros que el Govern destinarà a la demarcació augmenten fins a un 20% la inversió que es va pressupostar aleshores (en concret, 79,45 MEUR).

En total, tot allò que la Generalitat destinarà a les comarques gironines aquest 2020 suposa un 9,6% de les inversions totals arreu de Catalunya. Dins aquest global de 96,13 MEUR no s'hi inclou, però, la comarca de la Cerdanya, que rebrà 3,14 MEUR (ja que l'executiu la situa dins l'Alt Pirineu i Aran).

A les comarques gironines, el territori que s'endurà més inversió és el Gironès (27,39 MEUR). A aquesta comarca, la segueixen la Selva (18,53 MEUR), el Pla de l'Estany (13,43 MEUR) i l'Alt Empordà (12,08 MEUR). I ja per sota dels dos dígits, hi ha el Baix Empordà (9,68 MEUR), la Garrotxa (7,62 MEUR) i el Ripollès (7,38 MEUR).

En carreteres, per a la C-66

Del llistat d'inversions, en destaca una referida a carreteres. En concret, la millora de la C-66 al seu pas pel Pla de l'Estany, entre Cornellà del Terri, Serinyà i Sant Ferriol. Les diferents partides que s'hi destinen sumen més de 12,12 MEUR.

En infraestructures viàries, els comptes de la Generalitat per al 2020 també destinen 3,97 MEUR a la millora de la GI-633. En concret al tram a cavall del Gironès i el Baix Empordà que s'estén entre l'enllaç de l'N-II a Sant Julià de Ramis i fins a Verges (passant per Cervià, Sant Jordi Desvalls i Colomers).

I per últim, en carreteres, també cal destacar la millora de la N-141e, la coneguda com a 'carretera de la vergonya'. La Generalitat ha pressupostat 1,045 MEUR aquest 2020 per continuar les obres entre Bescanó i Anglès. Però els comptes, per primer cop, també fan una projecció de futur. I preveuen que, en propers exercicis, aquesta quantitat s'enfili significativament (destinant més de 16,7 MEUR a aquest tram fins al 2022).

Apart d'asfalt, els comptes del Govern també continuen estenent la xarxa de vies verdes al territori. I aquí, en destaquen els 1,57 MEUR per estendre la via del Ter entre Sant Joan de les Abadesses i Vilallong de Ter (al Ripollès).

Instituts i hospital Trueta

Més inversions. En Educació, el projecte de pressupostos que avui el Govern ha entregat al Parlament destina 3,8 MEUR al nou institut de Vilablareix (Gironès), 1,64 MEUR per al nou institut de Caldes de Malavella (Selva) i 1,07 MEUR per a l'ampliació i reforma del Josep Brugulat de Banyoles.

Al Gironès, la Generalitat també preveu invertir 846.500 euros per a l'ampliació de l'escola El Gegant del Rec de Salt. I en aquesta comarca, Educació destina una partida conjunta de 13.288,38 euros per als instituts Ermessenda i Sarrià de Ter (actualment, en mòduls prefabricats i al casal bisbe Cartanyà). Als comptes, però, no s'hi veu cap partida específica per al projecte del futur Ermessenda, que ha d'anar a les naus de l'antiga fàbrica Simon de la carretera Barcelona.

En salut, destaquen els 3,23 MEUR que es destinen a l'hospital Josep Trueta de Girona. En espera que el Departament decideixi on s'ha de fer el nou centre, aquestes partides serviran, entre d'altres, per fer obres a urgències, ampliar el bloc quirúrgic i l'hospital de dia oncològic o ampliar la UCI pediàtrica i de neonatologia. I aquí, les projeccions per a propers exercicis també incrementen significativament la dotació per a aquest projectes (destinant-hi més de 6 MEUR al 2021, per exemple).

Terminal intermodal i depuradores

A l'Alt Empordà, els comptes per a aquest 2020 destinen 4,29 MEUR per a les obres a la logis intermodal del Far-Vilamalla (que ha de fer arribar l'ample europeu a la terminal). I dins tot el paquet d'inversions, també destaquen aquelles referides a obres en depuradores. En concret, les d'ampliació de les estacions de tractament d'aigües residuals (EDAR) de Maçanet de la Selva (4,28 MEUR), de Riudellots (2,59 MEUR) i de Cassà de la Selva (3,15 MEUR).

Altres inversions que recullen els pressupostos de la Generalitat arreu de la demarcació són 1,07 MEUR per a la nova estació d'autobusos de la Bisbal d'Empordà o pràcticament un milió –en concret, 995.233 euros- per a millores al parc de Bombers de Girona.