La crisi imposa contenció en la rifa de Nadal i els clients opten per comprar menys dècims

Algunes administracions veuen reduïdes les vendes mentre les tocades per la sort aguanten o pugen significativament

A les comarques gironines la Grossa només ha tocat dues vegades, moltes menys que a Barcelona o a Lleida, però malgrat les estadístiques, els gironins no desesperen i continuen apropant-se a les administracions més típiques per comprar números. Una d'aquestes és l'administració 'Merche', al centre de la ciutat. L'administrador, Andreu Voz, ha explicat que la tendència ha canviat una mica a la d'altres anys perquè les compres són més d'última hora.

"Aquests dies hi ha hagut cues constantment", ha explicat Voz, que comenta que els mesos anteriors, octubre i novembre, durant els quals tradicionalment havien venut força loteria, aquest any han estat més fluixos. Tot i això, preveuen vendre més o menys la mateixa quantitat de loteria que en Nadals anterior. "La gent té molt clar el que s'hi vol jugar i sempre es juga el mateix", ha detallat.

La mitjana de despesa en loteria és de 70 euros per persona. Fent cua, en Francesc Delgado explica que cada any gasta més o menys el mateix en loteria, uns 100 euros, i que tot i la crisi continua gastant el mateix. El mateix fa la Gemma, que cada any per Nadal compra 5 números i, per tant, també es gasta uns 100 euros. Altres compradors són menys esplèndids i aposten cada any a un mateix número, com la Núria, que només juga al dècim de la feina.

Bones vendes a Barcelona, però més contingudes

Les cues a les administracions més populars de Barcelona han continuat aquest any, però els barcelonins compren menys quantitat de dècims. "La gent ja no fa compres de 15 dècims per una sola persona, però tothom segueix pensant en la loteria com una forma de sortir de la crisi per la via ràpida", ha explicat l'encarregat de l'administració de loteria número 44 de Barcelona Gato Negro, Teo Baró. Situada al carrer Pelai, els dies abans del sorteig de Nadal la cua per la venda de dècims arriba fins a la cantonada. Baró assegura que no han notat la crisi perquè han compensat que les vendes siguin més petites amb un nou canal de vendes per Internet.

El propietari de l'administració Valdés, situada a la Rambla, Jordi Garcia Valdés, assegura que les vendes van "molt bé", tot i que no preveu igualar o superar el rècord de l'any passat. La fama d'aquesta administració fa que la quantitat de gent que hi va a buscar dècims no disminueixi i que el ritme de venda sigui constant. "Hi ha més gent que ve a buscar loteria, però se n'enduen menys quantitat", ha assegurat, tot afegint que ha notat un canvi de tendència: "En anys anteriors la gent somiava amb la grossa per poder donar-se aquells capritxos que no es podia permetre, ara el principal desig és tapar la crisi".

Una de les administracions que va repartir la grossa l'any passat va ser la de la plaça d'Urquinaona de Barcelona. El seu administrador, Pedro Fortuny, ha assegurat això els ha ajudat a mantenir les vendes. "Sinó fos per això crec que hauríem baixat bastant les vendes, sí que hem notat la crisi, hi ha moltes empreses que estan malament i ja no compren loteria o la gent que no té diners o està a l'atur ja no compra la que comprava", ha dit, "els que abans compraven cinc dècims, ara només en compren un". Entre els números més demanats aquest any, destaquen els onzes que "es van esgotar ja fa dies" i el número del dia del terratrèmol de Lorca.

Sort, més clients que compren menys

L'administració de loteria La Bruixa d'Or, la que ven més dècims de la Rifa de Nadal de tot l'Estat, acabarà facturant la mateixa loteria de la grossa que l'any passat, tot i que el seu propietari, Xavier Gabriel, ha notat un canvi de tendència. Segons Gabriel, la seva administració ha augmentat el número de clients, però aquests compren menys dècims que anys anteriors.

Les vendes a aquesta administració estan per sobre dels 3 milions de dècims, una xifra que Gabriel considera "molt important" i que li permet arribar als 10 milions de clients. La majoria de vendes les fa per Internet (86%) i Gabriel calcula que les possibilitats de repartir premi de La Bruixa d'Or són d'un 32%, una mica menys que l'any passat perquè han augmentat els números que s'han posat a la venda. Gabriel ha assegurat que aquest any ha tingut més cues que mai i que, un dia normal, poden passar per la seva administració unes 1.500 persones. El cap de setmana augmenta fins a les 2.500 i en ponts festius arriba fins a les 7.000.

A Cerdanyola venen un 50% més després de repartir la grossa del 2010

L'administració número 7 de Cerdanyola del Vallès, la que l'any passat va repartir més de 90 MEUR del número 79250 de la grossa de Nadal, ja ha aconseguit vendre un 50% més que el 2011. Els propietaris d'aquest establiment, Antonio Muñoz y Pilar Garcia, asseguren que va ser un autèntic "cop de sort", ja que van obrir la botiga l'estiu anterior després de traslladar-se des de Barcelona, on durant anys havien regentat l'administració ubicada al vestíbul de Rodalies de Plaça Catalunya.

L'èxit del Nadal de 2010 ha atret centenars de nous compradors de dintre i fora de Catalunya, el que els ha permès incrementar les vendes un 50%. A més, el matrimoni ha posat en marxa un portal a Internet que permet dur a terme compres on-line."Tot i que hi ha persones que són reticents, cada vegada hi ha més clients que s'animen a escollir aquesta opció i provar sort", comenta Muñoz.

Any "fluixet" per a l'administració de Vic que va repartir la grossa

A l'Administració número 3 de Vic, el Cau del Drac, que l'any 2005 va repartir 510 MEUR de la grossa, no hi ha grans cues per adquirir números pel sorteig del proper 22 de desembre tot i que si que hi ha un degoteig constant de clients. El responsable de El Cau del Drac, Miquel Colina, ha explicat que "tot i que aquest últim mes la cosa s'està animant bastant, en general ha estat un any fluixet pel que fa a les vendes". Una tendència, d'altra banda, "força similar a l'any passat", ha afegit.

Colina recorda com fa anys enrere es comprava més i es repartien alguns números potser entre dues persones. "Ara veiem com es compra força menys i es reparteix molt més", ha explicat. El propietari de l'administració ha assenyalat que, com sempre, els números més sol·licitats són aquells que acaben en cinc, set i nou. Amb tot, enguany "també ha tingut molt èxit la terminació en 11, en referència a l'any que s'acaba".

Al Camp de Tarragona s'hi deixen menys diners

La baixada de vendes s'ha notat a la majoria d'administracions del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre que, com en altres indrets de Catalunya, han vist com la gent es gasta menys diners que en anys anteriors. La número 1 de Tarragona, ubicada a la Rambla Nova, han notat una davallada de vendes que estaria entorn el 16%. "Potser en els darrers dies recuperem una mica però enguany hem notat una baixada de vendes, sobretot de fora de Tarragona. A l'estiu se'n venien molts, i ara, el que abans en comprava cinc i els repartia entre la família, ara en compra dos", ha explicat Pere Sans.

En canvi, a l'administració 'La Fortuna' de Sant Pere i Sant Pau a Tarragona, on va tocar un cinquè premi l'any passat, han tingut clients que s'han arribat a gastar 1.000 euros o a venir des de Madrid per adquirir un número concret. També està tenint molt èxit el 43007, xifra del codi postal de barri. Una altra de les administracions més demandades és 'La Pastoreta' de Reus, que l'any 2009 va repartir 39 MEUR en un quart premi. El seu propietari, Òscar Bausà, ha explicat a l'ACN que, malgrat que es compren menys quantitat de dècims, han tingut més afluència de gent i, per tant, han compensat aquesta davallada de vendes. "Hi ha més feina per fer el mateix calaix", ha afegit.

Baixen les vendes a l'Ebre

A les Terres de l'Ebre han notat els efectes de la crisi amb una davallada en la venda de dècims que situen sobre el 15%. Nuri Sánchez, de l'administració número 1 de Tortosa, ha explicat que tenen un degoteig de gent que va comprant dècims per la Grossa "però no és per tirar coets". "La gent s'ho pensa dues vegades abans de gastar-se 20 euros en un dècim", ha explicat. En els darrers dies, s'espera que la venda s'animi una mica però la gent compra menys quantitat. "Si abans en compraven quatre, ara n'agafen dos", ha afegit.

A La Bruixa del Riu' d'Amposta tindran un descens de les vendes d'entre el 10 i el 15% respecte l'any passat, segons el seu propietari, Agustí Centelles. "En època de bonança la gent jugava amb molta alegria i ganes de compartir, compraven loteria per a la família i els amics. Ara juguen per a ells i en comptes de dues participacions en compren una", ha explicat. Entre els números que han tingut més acceptació hi ha el 79.674, adquirit per una associació de l'Aldea (Baix Ebre), afectat pel bloqueig de comptes de la secció de crèdit de la cooperativa.