Les torres caigudes de la MAT a Sant Hilari no estaran reparades fins d'aquí tres mesos

Els opositors a la línia critiquen la dependència al seu subministrament

Les torres de la MAT van col·lapsar durant la matinada de dimarts. La tempesta que va caure a la zona de les Guilleries, i que va deixar-hi fins a 30 centímetres de neu, va provocar que quatre de les estructures caiguessin, i que una cinquena quedés parcialment afectada. Totes cinc torres de la línia dels 400 kV es troben a la zona nord-est de Sant Hilari, entre el Balneari de la Font Picant i la Font dels Abeuradors.

L'avaria va provocar que fins a 220.000 abonats de les comarques gironines es quedessin sense llum. SI bé Red Eléctrica va poder tornar a restablir progressivament el servei al cap d'una estona, a través de la interconnexió, el cert és que caldran setmanes abans la línia de la MAT no estigui refeta. I per tant, torni a donar servei.

En concret, la companyia estima que les cinc torres i el cablejat no s'hauran reparat fins, com a mínim, d'aquí a dos mesos. I per curar-se en salut, el termini que es dona a hores d'ara des de Red Eléctrica és de tres mesos. La companyia ha desplaçat tècnics a la zona, que treballen per tornar a aixecar les torres de la MAT al més aviat possible.

"La realitat ha tombat el colós de la MAT"

Des de la plataforma No a la MAT critiquen que l'avaria ha evidenciat "la dependència energètica total" i la "fragilitat" del model "centralitzat, obsolet i decadent on la incidència en un sol punt afecta tot el sistema". Els opositors subratllen que, tot i que la línia es va vendre "com una garantia de seguretat, subministrament i estabilitat", el que ha acabat passant és que "la realitat ha tombat el colós de la MAT".

"Ara mateix, i fins que no estigui la línia reparada, la demarcació de Girona penja d’un fil, mai més ben dit", critica la plataforma en un comunicat. I hi afegeix: "Depèn gairebé totalment de la importació d’energia nuclear francesa mitjançant la interconnexió amb corrent continu amb Baixàs, a la Catalunya del Nord, que té molt poca flexibilitat en la gestió de la demanda".

Des de Red Eléctrica subratllen, però, que precisament la interconnexió "va ser decisiva" a l'hora de poder restablir la llum a tots els abonats afectats. I que això va permetre que l'electricitat tornés a les llars a partir de les nou del matí, dues hores i mitja després que les torres col·lapsessin.