Torroella de Montgrí calcula un mínim de 2 MEUR per arreglar els desperfectes del temporal

Més de 500 voluntaris netegen les platges de l'Estartit

A Torroella de Montgrí el temporal encara es notava aquest diumenge al matí en alguns carrers. L'accés a la població des d'Ullà encara estava tancat i no s'ha reobert fins prop de les tres de la tarda. Així, fins avui la població no ha recuperat els tres accessos principals. També hi havia camins encara inundats a la zona de Griells i a la Pletera.

Un altre problema derivat del temporal i del desbordament del Ter va ser el trencament de la canonada que subministra aigua potable a la població des dels pous de Canet i la inundació de la potabilitzadora. En un principi, els veïns es van quedar sense aigua i van començar a recuperar el subministrament dissabte al matí. Segons informa l'ajuntament, que també a primera hora de la tarda s'ha restablert el servei a totes les cases, també en aquells punts "més complicat com les zones altes i urbanitzacions".

Com a solució d'emergència, subministren energia a la planta amb grups electrògens i capten aigua de la canonada de la mancomunitat de Palafrugell. Colomí recorda als veïns que l'aigua de l'aixeta no és apta per beure ni cuinar. Per això, l'ajuntament ha situat dues cisternes (una a Torroella i una altra a l'Estartit) per repartir aigua potable als veïns que en necessitin.

Primer càlcul

L'equip de govern recorre els carrers de la població per comprovar l'abast dels desperfectes i ja ha fet una primera estimació de tot allò que caldrà arreglar. Només en infraestructures, edificis i equipaments públics, Colomí assenyala que caldran almenys 2 MEUR que hauran de posar les administracions competents, ja sigui la Generalitat, organismes com l'ACA, el mateix ajuntament o, també, empreses concessionàries.

Arreglar la mota, la canonada que va rebentar amb la força de l'aigua i la potabilitzadora suposaran, segons ha avançat Colomí, una inversió important. També hi ha carreteres afectades, moviments de terres i carrers i rieres que caldrà netejar. A nivell de costa, l'alcalde subratlla que hi ha afectacions "importants" als passejos marítims del Molinet i de Montgó i desperfectes al port: "Esperarem una valoració més efectiva dels tècnics".

En mans dels voluntaris

Després del temporal, es multipliquen les convocatòries arreu de les comarques gironines per fer brigades de neteja formades per voluntaris. Aquest diumenge, més de 500 persones han respost a la crida del col·lectiu Tot més net i s'han trobat a la platja gran de l'Estartit per netejar les deixalles arrossegades pel riu a les platges del nucli.

Un dels organitzadors, Isaac Vilà, ha explicat que, sobretot, troben "plàstics petits, bastonets de les orelles i tot allò que molta gent encara ara tira al vàter" però, també, gots, caixes i rodes. "Accions com aquestes serveixen com a acte de consciència perquè totes aquestes deixalles no haurien de ser aquí", ha afirmat Vilà.

Entre els voluntaris, dos veïns de l'Estartit, la Núria Font i en Robert Ponjoan: "És la platja del nostre poble i ham vingut aquí a ajudar amb el què puguem, sobretot a treure microplàstics que és el principal problema".