Treball buscarà una nova ocupació a 112 treballadors gironins afectats per un ERO al sector del tèxtil

El pressupost del nou projecte és de 312.000 euros, aportats en un 40% pel Departament de Treball

Aquest és un projecte que pretén trobar una nova ocupació a persones que treballaven a una empresa del sector tèxtil i que, durant el 2008, van patir un ERO i han quedat sense feina. En total, a Girona hi ha quatre empreses afectades: Filatura Vela d'Olot, Buretex d'Anglès i Estampados del Tordera i Sanpere d'Hostalric. Els EROS que aquestes empreses van presentar durant el 2008 van deixar sense feina 128 persones, de les quals 16 han aconseguit –pels seus propis mitjans- trobar una nova feina però la resta, 112, continuen sense treballar.

El projecte que la consellera va presentar ahir al matí a Girona té un pressupost de 312.000 euros, aportats en un 40% pel Departament de Treball, un 10% pels propis ajuntaments i, el 50% restant, per la Unió Europea dins un programa destinat a ajudar els treballadors que han quedat sense feina a causa de la globalització. El mateix departament està treballant ja per intentar obtenir els mateixos ajuts per a la recol·locació de treballadors que han quedat sense feina en el sector auxiliar de l'automoció, molt castigat per la crisi durant el 2009 a Catalunya. Segons va indicar Serna, ara s'està recollint la informació per estudiar si és viable presentar la sol·licitud a la Unió Europea.

Els fons d'aquest programa permeten fer entrevistes personalitzades amb els treballadors, serveis d'assessorament i de formació. Entre d'altres, el programa inclou accions específiques de suport en l'àmbit de la formació, la recerca de feina (com fer un bon currículum o una carta de presentació, per exemple), l'alfabetització digital i l'emprenedoria. Les primeres accions del projecte s'han començat a fer a partir de l'octubre i ja són 54 les persones que s'estan beneficiant dels serveis d'assessorament individual i de formació per trobar feina.

Segons va detallar la consellera de Treball, Mar Serna, va indicar que aquests recursos destinats a la recerca de feina per aquest col·lectiu concret són 'superiors' als que es destinen per a altres programes i n'ha destacat la importància. 'Són persones més vulnerables per ocupar feines poc qualificades a les seves antigues empreses i que mai més podran tornar a fer', ha explicat la consellera.

Perfil dels afectats

El perfil de les persones afectades pels expedients és el d'una persona (53% homes i 47% dones), majoritàriament del país, que té entre 25 i 54 anys (80%), però destaca sobretot els treballadors amb una edat d'entre 55 i 64 anys (17%).

Les persones afectades tenen un perfil qualificat en el món de l'empresa tèxtil però això no implica necessàriament que tinguin una elevada formació. Per això, la seva reconversió és molt important per poder trobar feina en d'altres sectors. La consellera Serna ha destacat l'àmbit de la cura a les persones i el de les energies renovables com dos sectors que està previst que creixin en el futur i que tindran capacitat de creació de llocs de treball.

D'entre els afectats pels ERO, aproximadament la meitat tenen un perfil 'd'operadors de maquinària tèxtil', i gairebé un 10% són només 'peons', una ocupació per la que no és necessari un nivell formatiu alt ni proporciona la polivalència dels perfils més especialitzats. Per últim, un altre perfil el formen els de les persones amb ocupacions associades a nivells formatius alts, ja sigui com a encarregats, supervisors d'operaris o, fins i tot, directius o tècnics amb llocs de treball de responsabilitat.

A Catalunya, aquest mateix programa s'aplica a les comarques de l'Alt Penedès, Barcelonès, Bages, Maresme i Vallès Occidental, aglutinant fins a 1.007 persones, amb una inversió de 2.244.000 euros.