Interior preveu rebaixar el pla Inuncat de fase d'emergència a alerta aquest vespre

El conseller d'Interior alerta que l'episodi "encara no es pot donar per tancat"

El conseller d'Interior ha explicat que el cabal del Ter s'anirà reduint progressivament en les properes hores. Segons l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), els metres cúbics per segon que baixen riu avall, aniran a menys "segons el previst", ha dit Miquel Buch.

Es preveu que la primera onada que ha sortit de Susqueda aquest matí, i que ha provocat inundacions –entre d'altres, a Girona ciutat- arribi a la Gola del Ter entre les set i les vuit del vespre. I que a partir d'aquí, la situació millori "i tot vagi més a la baixa", ha precisat Buch.

El conseller, però, també ha dit que passar l'Inuncat de fase d'emergència a alerta no vol dir, en cap cas, que s'hagi d'abaixar la guàrdia. "L'episodi encara no s'ha acabat i fins que no baixi més el cabal, els punts més crítics continuen essent tots aquells inundables", ha subratllat.

Buch també ha demanat a la ciutadania que no s'exposi. I que eviti creuar cursos fluvials, carreteres embassades o acostar-se als rius.

"De forma preventiva"

Pel què fa als confinaments, el conseller ha dit que, en principi, "avui tothom podrà dormir a casa seva". I en referència a les queixes d'alcaldes, com el de Sant Julià del Llor i Bonmatí, criticant que la mesura s'havia aixecat massa aviat (perquè després ha calgut reactivar-la) Buch ha dit que la decisió s'ha adoptat veient que la situació que es preveia de matinada –en què el Ter sortís de mare a molts llocs- no s'havia produït.

"Ho hem tornat a activar de forma preventiva quan hem vist que tornava el perill; a més, amb la gent desperta, l'escenari també era més favorable", ha subratllat el titular d'Interior.

Escoles obertes, si hi ha subministrament d'aigua

El conseller d'Interior s'ha desplaçat aquesta tarda a Girona. Entre d'altres, ha anat al barri de Pedret –on el riu ha inundat part del carrer- per veure les tasques dels cossos d'emergència. L'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, no ha amagat que el Ter ha fet mal (a més de cases particulars, a l'Auditori, al pavelló de Fontajau o a l'hospital Josep Trueta).

Ara, però, es preveu que la situació millori. De fet, la intenció és que demà es reprenguin les classes i les escoles reobrin amb normalitat. Això sí, l'alcaldessa ja ha dit que "l'única excepció" perquè això no sigui així és que encara no s'hagi pogut restablir el subministrament d'aigua potable des del Pasteral. "Ens fixem com a límit fins a les set del matí; serà aleshores quan analitzarem la situació i decidirem", ha conclòs.