Girona, primera capital de demarcació adherida a l'Associació de Municipis per la Independència

Un ple crispat pels retrets entre Navarro i Veray aprova amb 11 vots a favor la moció presentada per la CUP

Girona s'ha convertit aquesta nit en la primera capital de demarcació que se suma a l'Associació, i s'afegeix així a les 116 poblacions ja adherides a la plataforma. La discussió de la moció, però, ha viscut moments de crispació pels retrets entre Navarro i Veray.

La portaveu popular ha lamentat que el de la CUP critiqués el govern del PP liderat per José M. Aznar, alertant que això "només atiava el foc". Veray també ha demanat a Navarro que retirés les acusacions cap als populars d'"antidemocràtics", una demanda que el portaveu de la CUP no ha volgut acatar. Per això que Veray ha dit a l'alcalde, Carles Puigdemont, que fes fora els regidors de la CUP, i que sinó marxarien ells. L'alcalde ha argumentat que no era la seva competència "expulsar regidors", i ha animat els edils del PP a quedar-se perquè resultés així "més reforçada la seva raó". Finalment Veray ha acceptat mantenir-se al ple, amb el compromís que el pròxim cop que un regidor pronunciï una "frase insultant" l'alcalde "li cridi l'atenció".

Per la seva banda, la portaveu del PSC, Pia Bosch, ha justificat els vots contraris del seu grup argumentant que els socialistes no volen "dedicar temps del ple a temes que no són de la seva competència". Tot i l'anunci del vot contrari del PSC, el regidor Àngel Quintana s'ha abstingut.

El regidor de CDC Carles Ribas ha justificat el vot favorable del seu grup a la moció argumentant que "la possibilitat de decidir sobre el que un sent és la base democràtica d'un poble". Ha afegit que cal comptar amb l'"oportunitat de debatre, de tenir dret a decidir".

En canvi, el regidor d'UDC Jordi Fàbrega ha manifestat que perquè no s'abstinguessin els del seu grup calia que la moció de la CUP-Rcat fos reformulada. Ha apuntat que no són "d'ideari independentista", però que els agradaria "participar en aquest diàleg per caminar plegats, potser acabant amb una independència o en un estat confederal".

Per això que el portaveu d'UDC ha demanat que s'introduís el matís que el dret a l'autodeterminació pot "manifestar-se de moltes maneres", entre les quals, "la confederació de les nacions que integren l'estat". També demanava que el text concretés que Catalunya, "com a nació, i en ús de la seva sobirania", comparteixi la "voluntat de formar part del projecte comú europeu, i de tenir veu i vot en les institucions de la Unió". Bonaventura no ha acceptat les propostes de Fàbrega, de manera que finalment UDC s'ha abstingut.

ERC i SI, sense representació al consistori, han emès comunicats de suport a la moció. Així mateix, una trentena de persones s'han concentrat a la porta de l'ajuntament abans que comencés el ple en suport al text, i durant la sessió s'han pogut veure pancartes entre els assistents també a favor de la moció.

L'Associació de Municipis per la Independència serà una realitat dimecres vinent a Vic, després de la reunió constituent impulsada per l'alcalde de la ciutat, Josep Maria Vila d'Abadal. Amb l'adhesió de Girona, l'Associació de Municipis per la Independència compta amb 117 poblacions catalanes adherides, algunes d'elles capitals de comarca, com ara Vic, Manresa, Olot, Berga, Ripoll i Banyoles.

Salt votarà la moció dilluns vinent

Salt també votarà una moció en aquest sentit en el ple de dilluns vinent, 19 de desembre, proposada en aquest cas per Independents per Salt (IPS). Així mateix, aquesta formació ha anunciat que divendres que ve es presentarà l'assemblea local de l'Assemblea Nacional Catalana amb el nom de 'Salt per la Independència'.