La Cambra de Comerç de Girona reduirà a la meitat el pressupost del 2012

El president, Domènec Espadalé, assegura que han hagut de reduir plantilla i mancomunar serveis amb altres Cambres per sobreviure

La supressió del pagament obligatori per part de les empreses de la quota de les cambres de comerç és una de les mesures que va adoptar el govern espanyol fa un any, a través del reial decret 13/2010 del 3 de desembre d'actuacions el l'àmbit fiscal, laboral i liberalitzadores per fomentar la inversió i la creació d'ocupació. Això significa que les empreses ja no han de pagar obligatòriament un import a la seva cambra de comerç sinó que passa a ser una quota voluntària.

Tot i que és una mesura que es va aprovar el 2010, al llarg d'aquest any les quotes han estat obligatòries igualment per a la majoria de les empreses. "Les empreses han complert bastant bé", ha afirmat el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, que explica que aquest 2011 han comptat amb un pressupost e 2,8 MEUR. La prova de foc per a les cambres serà el 2012, el primer any sense quotes obligatòries i durant el qual només les empreses que hagin facturat mes de 10 MEUR pagaran un import a les cambres de comerç.

En el cas de Girona, calcula Espadalé, aquestes grans empreses amb un nivell alt de facturació aportaran uns 400.000 euros al pressupost de la Cambra de Comerç que preveuen que, en total, sigui d'entre 1,5 i 1,6 MEUR. Segons aquests càlculs, el pressupost serà gairebé la meitat del que han tingut aquest any i, girant la vista enrere, una tercera part dels 4,5 MEUR de pressupost que va arribar a tenir la Cambra de Comerç de Girona en anys de bonança com el 2007.

La Cambra de Comerç de Girona té la intenció de reunir-se amb les 200 empreses més potents de la zona per convèncer-les perquè contribueixin amb quotes voluntàries. De moment, però, encara no ho poden fer perquè el Consell Superior de Cambres d'Espanya encara no ha fixat quin import serà el d'aquestes quotes voluntàries. "Volen esperar a que hi hagi la nova llei de cambres, però amb les eleccions han passat mesos i encara no s'ha fet res", ha lamentat Espadalé que espera que properament es desencalli la situació.

"Aquesta davallada és tan difícil de gestionar que simplement som incapaços de fer-ho", ha lamentat Espadalé que assegura que "per sobreviure" han hagut de mancomunar serveis amb altres cambres properes i retallar plantilla. El president de la Cambra de Comerç de Girona ha explicat que partien d'una plantilla de 46 treballadors que amb jubilacions anticipades s'ha reduït na 39 empleats. A més, també han presentat un ERO que afectarà entre 10 i 12 treballadors. "Ara l'estem negociant, esperem que a principis d'any ja estigui pactat", ha detallat Espadalé. L'objectiu és reduir la plantilla fins als 25 treballadors. "Per mi és molt dolorós, preferiria no haver-ho de fer però no ens queda més remei", ha assegurat.

Pel que fa a mancomunar serveis, el president ha assegurat que tenen "clar" que cada vegada han de buscar més complicitats amb les cambres de Sant Feliu de Guíxols i Palamós, les més properes al territori, sobretot per desenvolupar els 25 encàrrecs que el Govern ha fet a totes les cambres i pels quals ha destinat 2 MEUR. "Sabem que haurem d'anar plegats perquè les intencions són bones però els recursos escassos", opina Espadalé. Tot i això, ha assegurat que no s'ha plantejat l'opció de fusionar les tres cambres.

Segons Espadalé, la "línia vermella" que no poden creuar a l'hora de retallar és "menyscabar" l'eficàcia del servei que ofereix la Cambra de Comerç. "Ara més que mai hem de demostrar a les empreses que som útils perquè es decideixin a pagar quotes voluntàries", ha afirmat Espadalé. La Cambra es vol centrar en alguns sectors estratègics a les comarques gironins com són la logística, el turisme o les exportacions. De moment, han creat el 'club de la internacionalització' que ofereix facilitats i bonificacions a les empreses que exportin a l'estranger a canvi d'una quota anual de 500 euros.