Madrenas: ''Els arbres cauen en dominó''

Demana a la ciutadania que respectin els consells de Protecció Civil

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha avisat que tot i que ja no plogui, les conseqüències del temporal a la ciutat de Girona no han acabat. De fet ha apuntat que no serà fins a mitja tarda que no es comenci a estabilitzar el cabal del riu Ter i Onyar al seu pas per la ciutat.

De moment, Madrenas ha explicat que els arbres "cauen en dominó" en zones com ara Fontajau o Sant Ponç, on el riu Onyar desemboca amb el Ter. Per això demana "coresponsabilitat" a la ciutadania i que no s'acostin en les zones restringides, malgrat que no siguin purament lleres del riu. L'alcaldessa ha garantit que la màxima preocupació segueix essent els "petits desbordaments" que s'estan produint en zones urbanes.

Madrenas ha detallat que la caiguda d'arbres és un "fenomen usual" en aquest tipus de situacions, ja que "les arrels perden força". Per això acaben caient empesos per la corrent de l'aigua. Madrenas ha afirmat que "és una de les qüestions que més preocupa" a l'Ajuntament a hores d'ara.

De fet, Madrenas ha alertat que entre les tres i les quatre de la tarda és el moment en què Girona viu "el pic més alt d'aigua" ja que s'hi suma tota la pluja que ha caigut aquest matí a diversos punts de la demarcació més l'aigua provinent del pantà de Susqueda. De tota manera, ha avisat que a partir de les quatre de la tarda, l'aigua "s'estabilitzarà" i poc a poca anirà a la baixa, si tot va bé.

La ciutadania no ho veu "com un tema greu"

L'alcaldessa també ha subratllat que una de les principals preocupacions que tenen ara és la seguretat dels mateixos ciutadans, i és que creu que molts veïns i veïnes s'estan exposant a riscos innecessaris. Per a Madrenas el fet que sigui "un dia assolellat i sense pluja" fa que els gironins vulguin "acostar-se a les lleres a veure què hi passa". Una situació que ha qualificat de molt perillosa sobretot per la caiguda d'arbres en moltes de les zones afectades. "Aquí hi ha d'haver la corresponsabilitat de la ciutadania, s'ha indicat en moltes ocasions que no s'hi acostin perquè no es tracta d'un tema menor" ha recordat, "és un tema greu". Des de primera hora del matí s'ha vist múltiples grups de persones acostant-se a les vores dels rius. Molts d'aquests s'han saltat els cordons policials i han accedit a llocs que prèviament havien estat vetats per la policía municipal.

Torra demana "no abaixar la guàrdia"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat a la ciutadania "no abaixar la guàrdia" malgrat que la pluja hagi acabat. De fet, ha remarcat que hi ha una especial preocupació per "l'augment dels cabals" després de tantes pluges. Per això, el president ha assegurat que malgrat que "faci sol", la gent faci cas als consells de protecció civil.

Per la seva banda, el delegat del Govern a Girona, Pere Vila, ha remarcat que treballar de dia "és més difícil" que fer-ho de nits, ja que la gent es mou per anar a la feina i fa altres tipus de desplaçaments. Tot i així, ha agraït la paciència i la comprensió de la ciutadania en les accions preses pels ajuntaments i protecció civil.